Leif Zetterberg

Tidigare statssekreteraren Leif Zetterberg, Övergran, har avlidit i en ålder av 70 år. Han sörjes närmast av makan Kristina och fyra barn.

Foto:

Familj2019-12-06 06:30

Leif Zetterberg var samhällsbyggare med drivkraft att åstadkomma resultat. Som ung tog han ett stort ansvar för familjen när hans pappa dog.

I föreningslivet blev han engagerad ledare för landsbygdsungdomars fritid. Som förbundssekreterare på 70-talet var han en nyckelperson i den CUF-generation som matchade partiets politiska framgångar. Som LRF-vd på 90-talet vidgade han bondekooperationens uppdrag till en organisation både för jord- och skogsbrukare och landsbygdens företagsamhet. Som statssekreterare med ansvar för infrastrukturplanering ledde han tuffa förhandlingar till konkreta resultat i form av omfattande investeringsprogram. Han sökte och fann nya lösningar både lokalt, nationellt och globalt.

Vi är många som imponerades av Zetterbergs förmåga att förvandla konstruktiva idéer till praktisk verklighet. Han hade examen från livets skola, men kunde som få bidra med mycket initierade analyser av samtidens komplexitet och ge till konkret vägledning för lokalpolitiker, näringsliv, forskare och statsråd. Många av hans kollegor och medarbetare vittnar med beundran och respekt om detta.

Zetterberg verkade inom centerrörelsen ända från ungdomstiden. Hans operativa kapacitet var omvittnad. Han bidrog både med förslag till politiska reformer och konstruktiva vägar att nå resultat. För många blev han inofficiell seniorrådgivare som av sin rika erfarenhet gav stöd och vägledning inte minst till samhällsintresserade unga på väg att engagera sig politiskt. 

Leif Zetterberg var en engagerad make och familjefar samtidigt med sitt samhällsengagemang. På något sätt hann han med livets olika delar.    

En kär vän, en stark personlighet, en erfaren politiker, en tuff förhandlare och en man med stort förtroende har gått ur tiden.       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!