Leif Zetterberg

Som tidigare meddelats har Leif Zetterberg, Övergran, avlidit i en ålder av 70 år. Närmast anhöriga är hustrun Kristina och deras fyra barn.

Minnesord2019-11-29 09:00

Jag kom att lära känna Leif redan hösten 1968. Han var distriktsombudsman för CUF i Uppsala län när jag engagerade mig politiskt. Det blev början på en över 50 år lång vänskap.

Leif visade tidigt att han satsade till fullo på ett politiskt engagemang både inom CUF där han slutade som förbundssekreterare 1976 och i lokalpolitiken i Enköping. Slutet av 60-talet och början av 70-talet var en tid med stora förändringar i den lokala politiken. Nya Enköpings kommun bildades 1971. Många äldre förtroendevalda inom Centern ville ta ledningen när det blev borgerlig majoritet i storkommunen. Men även vi ungdomar ställde krav på att få vara med. Både Leif och jag blev invalda i det nya kommunfullmäktige – med den tidens mått rekordunga. Vi lade oss i och påverkade valet av Elis Hellberg till kommunstyrelsens ordförande.

Leif blev snabbt en tongivande representant för Centern i Enköping med tunga uppdrag i kommunstyrelsen, Fritidsnämnden och på 80-talet ordförande i byggnadsnämnden. Inom Centerpartiet både i kommunen och länet var Leif en tung maktspelare under flera decennier. Vi var inte förvånade när Leif fick en central position nära statsministern i den borgerliga regeringen 1976.

Leif Zetterberg var med sin målmedvetenhet och kraft en perfekt projektledare. Ett exempel var som generalsekreterare för Linje 3 inför folkomröstningen 1980 om kärnkraften. Dessa goda egenskaper fick vi hans vänner nytta och glädje av i olika gemensamma projekt på fritiden och på hemmaplan. Trots sina maktpåliggande uppdrag på nationell nivå i regeringskansliet i flera omgångar och som LRF:s VD åren 1990-2003 lämnade aldrig Leif sin lokala förankring i Husby-Sjutolft och i hustruns hemgård i Övergran. Han var hela tiden med sin familj en aktiv jordbruksföretagare. Han var till sin bortgång fortfarande aktiv kommunpolitiker i Håbo kommun.

Jag och många med mig inom Centerrörelsen i södra länsdelen känner stor tacksamhet och saknad efter Leif. Personligen har vår vänskap betytt mycket. Leif var alltid tillgänglig för stöd och ställde alltid upp med hjälp eller ett gott råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!