Demokrati är aldrig populism, Smedlund

Vi vill höra hur pensionärs- och tillgänglighetsråden 
 ser på de ändrade bidragsreglerna innan hyresfriheten tas bort, skriver representanter för Nystart Enköping.

Vi vill höra hur pensionärs- och tillgänglighetsråden ser på de ändrade bidragsreglerna innan hyresfriheten tas bort, skriver representanter för Nystart Enköping.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-01-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändarsvar av Ingvar Smedlund 15/1

Kommunstyrelsens ordförande Ingvar Smedlund (M) går vilse i demokratins grundvalar när han försöker förklara varför han och resten av hans styre (M+C+L+KD+MP) motsätter sig Nystart Enköpings önskan om att låta pensionärer och tillgänglighetsrörelsen vara delaktiga i viktiga beslut.  

Att i fullmäktige ta bort hyresfriheten för pensionärs- och funktionsrättsföreningar bagatelliserar han som ”en konsekvens” av Upplevelsenämndens nya bidragssystem, något man inte kan remissa om. 

Demokrati fungerar inte så, Ingvar!

Fullmäktige är kommunens högsta beslutande organ, den enda församling som är folkvald. Nämnderna är tillsatta av fullmäktige, och därmed endast indirekt folkvalda. En nämndsledamot behöver inte vara invald i fullmäktige.  

Upplevelsenämnden vill nu att fullmäktige tar bort hyresfriheten från 1995 för pensionärs- och funktionsrättsföreningar. Som ledamot i fullmäktige bör man då ställa sig frågan vilka konsekvenser det kan få, hur det nya bidragssystemet kompenserar det. Och det är minst sagt höljt i dunkel. 

Nystart har länge varnat för oklarheterna kring det nya bidragssystemet. Vi var drivande redan i våras för att konsekvenserna för olika typer av föreningar skulle belysas. Trots en återremiss i Upplevelsenämnden finns ingen konsekvensanalys dokumenterad. 

Även under beredningen av ärendet om hyresfrihet i kommunstyrelsen begärde Nystart att konsekvenserna skulle klargöras. När också det gjordes bristfälligt vann Nystarts yrkande på återremiss i fullmäktige gehör av en enig församling, där det politiska styret stod helt svarslösa. 

Vi oroar oss nu för vilka konsekvenser det nya bidragssystemet får för föreningarna, inte bara för pensionärer och funktionsrättsrörelsen. Men just de grupperna har via pensionärs- och tillgänglighetsråden en rådgivande funktion åt kommunstyrelsen och därmed åt fullmäktige. 

Det är en funktion som Nystart Enköping försvarar. Och just därför vill vi höra hur de ser på konsekvenserna i detta otydliga ärende innan fullmäktige tar bort deras hyresfrihet. 

Kan Upplevelsenämnden och dess förvaltning inte göra fullmäktige tryggt inför beslutet får de helt enkelt se över sina tidigare beslut. Så fungerar demokrati! 

Ingvar Smedlund kallar det insmickrande populism och skendemokrati. Vi kallar det delaktighet och tilltro till demokratin. 

Styrelsen Nystart Enköping : Johnny Karlsson, Agneta Malmgren, Anders Wikman, Agneta von Schoting, Ingvar Magnusson, Tuija Rönnback, Margareta Ekblom