Gratis parkering lockar till centrum

Gratis parkering skulle locka fler till centrum,. skriver Håkan Gustavsson.

Gratis parkering skulle locka fler till centrum,. skriver Håkan Gustavsson.

Foto: Magnus Eriksson/Arkiv

Insändare2020-01-31 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man nu verkligen vill att Enköpings centrum ska blomstra (vilket har stötts och blötts i jag vet inte hur många år) så gäller det att främst locka till sig kommuninnevånarna. Enklaste sättet att göra det måste vara att fråga dem vad de tycker är viktigt. 

Jag har ännu inte träffat någon som inte drar upp gratis parkering som ett viktigt skäl. För oss som bor en bit utanför stan och som är bilberoende är det enklare att besöka "köpladorna" i stadens utkant eller handla på nätet. Nu kanske inte min rundfrågning är särskilt vetenskaplig eller svaren representativa men jag tog mig för att titta lite extra på den branschrapporten Cityindex, som HUI Research och Fastighetsägarna ligger bakom. 

Samtliga städer på tio i topp-listan och där trenden går motsatt riktning mot Enköping, det vill säga ökande centrumhandel, erbjuder gratis parkering i stadskärnan. Oftast med parkeringsskiva och 2 till 3 timmar gratis. Detta faktum borde kunna ge en hint till Enköpings politiker vad som bör göras för att nå framgång.