Politikerna borde besluta om Villa Sandgatan

Dn ändrade inriktningen på Villa Sandgatan borde tagits upp i vård- och omsorgssnämnden, skriver Solweig Sundblad

Dn ändrade inriktningen på Villa Sandgatan borde tagits upp i vård- och omsorgssnämnden, skriver Solweig Sundblad

Foto: Maria Hedenlund/Arkiv

Insändare2019-12-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Villa Sandgatan är en uppskattad mötesplats av föreningslivet i kommunen, bland annad funktionshinderrörelsen. Idag bedriver Vård- och omsorgsförvaltningen caféverksamhet måndag-fredag 10.00-13.00.

Vid vård- och omsorgsnämndens sammanträde i oktober informerade förvaltningen att man planerar för en annan inriktning på Villa Sandgatan. Det gäller två dagverksamheter och enligt förvaltningen har målgruppen inte ändamålsenliga lokaler.

Självklart ska nämndens verksamheter bedrivas i lokaler som är anpassade till varje specifik verksamhet. Alla nämnder har även ett uppdrag att samverka för att uppnå bästa möjliga samhällsnytta. Vid sammanträdet uppfattade jag att de blågröna inte ämnade ta upp ärendet för politiskt beslut.

Till nämnden i november lämnade jag därför in ett ledamotsförslag där jag yrkade att den förändrande inriktningen på Villa Sandgatan skulle tas upp i vård-och omsorgsnämnden för beslut. När yrkandet behandlades i nämnden tog jag upp frågan om det kunde vara delegationsförbud, dvs att det är nämnden som ska fatta beslut när det gäller verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet. 

Vidare framförde jag det ekonomiska perspektivet. Det är inte oviktigt med tanke på att nämndens prognostiserade underskott är -14,3 miljoner 2019. Finns det alternativa tomma lokaler inom förvaltningen? Vi har nyligen lämnat några och även hyrt nya. Behöver Villa Sandgatan anpassas för planerad ny inriktning och i så fall kostnad för ombyggnation? Detta hade nämnden bland annat haft som underlag från förvaltningen inför politiskt beslut. Nu blev det inte så eftersom ledamotsförslaget avslogs av M, C, L, MP och SD.

Politiken har dock alltid det yttersta ansvaret och jag finner det mycket anmärkningsvärt att en majoritet i vård- och omsorgsnämnden inte känner större ansvar när det gäller att fatta politiska beslut, eller som i det här ärendet, avstå från att fatta sådant.