Öfre kaffesalongen. Sug på det? Visst låter det inbjudande. Litet gammeldags charmigt och lockande. Intimt. Och det är just vad det är. Sådär lagomt stort och mysigt. Det passar alldeles autmärkt för kammarmusikaliska sammankomster. En sådan erbjuds på lördag den 14 oktober.

Då kommer den celebra Stenhammar Quartet till salongen med en repertoar som kretsar kring två fransmän, Ravel och Debussy.

Maurice Ravel hade en baskisk mor och var delvis uppvuxen i Pyrenéerna. Att han var influerad av den spanska musiken hör man tydligt i den mycket kända Boléro, som han uruppförde 1928. Det var egentligen ett balettstycke, men spelas mest idag som en konsert. Ravel lär ha varit mycket noggrann och har av Stravinskij kallats ”den schweiziske urmakaren”.

Artikelbild

| Forsbys Ibba Andersson är en prisbelönt kafeidgerska.

Claude Debussy hör till impressionisterna (det gillade han inte man sa). Han befinner sig nånstans mellan senromantik och modern musik. Han fick influenser från bland annat Mussorskijs och Satie. Han har en rik repertoar och för de flesta är antagligen hans La Mer (1905) ett välkänt stycke.

Stenhammar Quartet kommer att ta hand om några av dessa fransmäns verk. Kvartetten har sedan 2002 etablerat sig som en av Skandinaviens främsta. De spelar inte bara franskt utan gärna även svenskt, wienklassicistiskt och modernt. De beställer nya verk och har även tillägnats nya verk som skrivits av tonsättare från USA, Storbritannien, Finland och Norge.

De fyra, Peter Olofsson violin, Per Öman violin, Tony Bauer viola och Mats Olofsson cello är alla utbildade vid musikhögskolor och har lång erfarenhet av konsertsammanhang både från stora orkestrar och kvartetter.