När Elna 2016 gästade Giresta gjorde hon det med Beethoven, Prokofjev och Rave. Den här gången blir det också Beethoven, men en annan sonat, nr 5 i F-dur, den så kallade Vårsonaten. Vidare spelar Duon Brahms tredje violinsonat i d-moll samt Igor Stravinskijs Svit från baletten "Le baiser de la fée".

Elna Carr kommer från en stor musikfamilj i Skåne med rötter i folkmusiken. Via studier vid musikgymnasiet i Falun och vid musikhögskolorna i Malmö och Köpenhamn har hon avancerat till konsertmästare i Danska Radions symfoniorkester.

”Elna Carr var bara lite mer än ett år när hon första gången höll en fiol i sin hand. Musiken var självklar och ständigt närvarande på gården i Simontorp utanför Hjärnarp. Föräldrarna Laif och Ninni Carr är kända för sitt engagemang för skånsk folkmusik,” berättade Helsingbords Dagblad 2015.

Artikelbild

Elna Carr har tidigare gästat Giresta kyrka, 2016. Då spelade hon bland annat Beethoven, Prokofjev och Rave.

Håkan Quenner stedt, bördig från Uppsala, har också studerat i Falun och Malmö, där Hans Pålsson var hans lärare. Han ägnar sig förutom att spela kammarmusik med sin sambo att utveckla Slottsstadens Pianoskola i Malmö. Tillsammans utgör Elna och Håkan Duo Carr Quennerstedt.

Giresta Musikstiftelse har delat ut stipendier sedan 1990, då de gick till Charlotte Hellekant, mezzosopran, Patrik Ringborg, dirigent och Tobias Ringborg, fiol. En av sopranerna som fått stipendiet är världssopranen Nina Stemme.

”Musikstiftelsens stipendiater utgör kärnan av dess verksamhet. Varje år sedan 1990 har två, ibland tre, stipendiater utsetts. Stipendiesumman har varit betydande. Pengarna skall användas till kvalificerade studier på stipendiaternas respektive specialområde. I bestämmelserna för stipendierna ingår att stipendiaten skall ge en konsert i Giresta kyrka, i regel samma år som stipendiet delas ut. Flera stipendiater har senare återvänt till kyrkan med jämna mellanrum för att ge konserter och därmed givit publiken en möjlighet att följa deras karriär i musiklivet. Från och med 2011 har vi varje år en speciell konsert med en tidigare stipendiat för att hålla kontakten levande”. (Giresta kyrkas musikstiftelse).

Förra årets stipendiater var Rebecca Fjällsby, mezzosopran och David Huang, piano. Föruom Elna Carr är sopranen Marlene Keine stipendiat i år (2017). Hon framträder i Giresta kyrka lördag den 11 november.