Körens ledare Kjell Lönnå är en av landets ledande körprofiler. På 1970-talet kom han på idén att få med publiken i sången och Allsångs-konserterna föddes. De blev under flera år mycket uppskattade inslag i Sveriges Television och lockade till sig celebra gäster som Birgit Nilsson, Sissel Kyrkjebö och Tommy Körberg. Till hans bedrifter hör också de jättelika körkonserterna (cirka 3000 sångare) i Globen som under Kjells dirigentskap fick otaliga körer och körsångare att brista ut i sång.

Sundsvalls Karmmarkör är sprungen ur Sundsvall Ungdomskör och har idag 48 medlemmar. Kören har hunnit fylla 50+ och har under de gångna decennierna gjort mängder av konserter och framträdanden runt om i vårt land och utomlands.

För att bli medlem behövs sångarvana i körsammanhang, vana vid notläsning och att man kan lära sig sångerna utantill. Det senare är en av hemligheterna till den jämna och vackra klangen och betyder att koristerna (som därmed inte är notbundna) kan lägga all koncentration på dirigenten, vilket främjar körklangen.

Artikelbild

| Sångglädje. Variation i repertoaren, professionalitet och utantillsång är körens honnörsord.

Hur det hela startade kan man läsa på körens hemsida: ” Det började 1953 med att han (Kjell) bildade en kör i Elimkapellet vid Nytorget. Pappa Titus var pastor i församlingen och som andra frikyrkobarn var Kjell uppfödd med musik. Några år senare, 1965, bildade han Sundsvalls ungdomskör och det hela började ta fart. Från lokal företeelse blev kören snabbt internationell – turnerade till Libanon, Israel, Jordanien, England, Tyskland och USA. Samma år startade han Sundsvalls Kammarkör”.

Nu är kören ute på turné igen och har i år redan avverkat konserter bland annat i Stockholm, Ockelbo, Lycksele, Vännäs och Lissabon i Portugal. Utlandsresor är nämligen återkommande inslag i konsertverksamheten. De har bland annat gått till exotiska platser som Honolulu och Västindien.

Lördag den 7 oktober kommer kören till Skoklosters kyrka och därefter skall man göra ytterligare fem konserter fram till 16 och 17 december då den traditionella julkonserten, Julton, framförs i GA-kyrkan i Sundsvall. Den konsertformen firade 50 år 2016 med bland andra Helen Sjöholm. Glädje, variation i repertoaren, professionalitet och utantillsång är körens honnörsord.