Bussen avgick tidigt på tisdags morgon och vi var lite oroliga för köerna in mot Skeppsholmen men det flöt på bra.

Vid ingången till bergrummet till leksaksmuseet möttes vi av en kunnig och trevlig guide. Han berättade att denna enorma samling av leksaker och serietidningar kommer från Tidö slott utanför Västerås.

I försvarets gamla anläggning häpnade vi över den otroliga förvandlingen jämfört med hur det var under krigsåren. Nu fanns betydligt fredligare föremål här: leksaker. Det lär finnas ca 40 000 föremål varav cirka 30 000 visas för allmänheten.

Den nya ägaren David von Schinkel har anlitat specialister för att bygga miljöer som förklarar leksakernas historia. Med ett enkelt tryck på en skärm kunde man se detaljer på föremålen.

Efter en liten mat bit i restaurangen ovanpå berget körde busschauffören oss till H.M. Konungens Hovstall bakom Dramaten. Hovstallet har funnits i mer än hundra år mitt i stadens centrum. Utanför tegelmurarna går de vältrafikerade gatorna men det hör vi ingenting av, det är som en oas i den stressande miljön utanför. Guiden visade och berättade inlevelsefullt om de vackra vagnarna, Sjuglasvagnen, från 1897 till Kung Oskar den andre, paradkupéer, kalescher och landåer. Här fanns även en Daimler 27 HP Limousine från 1950 och en Cadillac av senare modell.

De 15 hästarna visade sina vackra huvuden och ville bli klappade, jag blev till och med slickad i örat av en kunglig häst. Vi avrundade denna lärorika dag med en god kaka och kaffe.