Spräckt budget stoppar inte snöröjning

Kommunens snöröjningsbudget sprack med vinterns första snöfall. Men det stoppar inte snöröjarna.

Fastighetsskötsel AB:s Richard Nilsson hackade bort is och skyfflade, Mats Ringblom sandade i trappen ned mot Kyrkogatan från Rådhusgården.

Fastighetsskötsel AB:s Richard Nilsson hackade bort is och skyfflade, Mats Ringblom sandade i trappen ned mot Kyrkogatan från Rådhusgården.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-11-29 16:00

Vädret, inte budgeten, bestämmer över kommunens snöröjning. De 7,9 miljoner kronor som finns avsatta i 2019 års budget för snöröjning var slut lagom till säsongens första rejäla snöfall. I 2020 års budget finns 8,5 miljoner för snöröjning.

– Vi fortsätter snöröja som vanligt, och det kommer att innebära att vi drar över budget. Hur mycket det blir, beror på väder och vind, säger Jörgen Wihlner, chef för gatukontoret.

De stora plogbilarna hade redan under tidiga morgontimmar röjt vägarna, och mindre traktorer röjde gång- och cykelvägar. Under fredagsförmiddagen fortsatte kommunens och andra fastighetsägares arbete med att få undan snö och is från trottoarer och gårdsplaner.

Inne på Sadelmakarens förskolas gård skyfflar Lapiar Rolly fram gångar och tar bort vallar efter Hozan Mustafas plog.

– Det går bra, det är tredje vintern med snöröjning för min del, säger Lapiar Rolly då han låtit sig störas en kort stund i arbetet.

Ett kvarter bort klagar någon på att trottoaren inte röjts. Traktorn kommer minuten senare, med plog fram och sand bak, och får göra en gir runt en reklamskylt vid Kungsgatan. En snöröjare har fått lämna en bit trottoar på Tullgatan där ett räcke hindrat framfarten.

I trappen från Rådhusgården till Kyrkogatan står Richard Nilsson, Fastighetsskötsel AB, och hackar bort is, följd av kollegan Mats Ringblom med en stor sandskopa.

– Vi började klockan fem i morse och jobbar undan så fort vi kan. Förståelsen är ibland liten för att allt inte kan göras först, säger Mats Ringblom.

Ännu en bit av  Sadelmakaren förskolas gård får en gång skottad . "Det går bra, det är tredje vintern" säger Lapiar Rolly, EHB.
Ännu en bit av Sadelmakaren förskolas gård får en gång skottad . "Det går bra, det är tredje vintern" säger Lapiar Rolly, EHB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om