På reningsverket i Enköping fastnar årligen 95 ton skräp i rensgallerna som finns. Pengar, telefoner och underkläder är bara några saker som har tagit sig hela vägen fram genom avloppen.

Att lära sig mer om detta tyckte bilfirman Bra bil var en bra idé. Studiebesöket bokades in som ett led i företagets kvalitets- och miljöarbete där de i detta fall ville lära sig mer om vad som händer med det som spolas ned i avloppen.

– Det är väldigt viktigt att veta vad som faktiskt händer med det man spolar ned i toaletten. Jag tror faktiskt inte det är så många som vet vad det har för påverkan på miljön, säger Amanda Sanchez Jaime, miljö- och kvalitetssamordnare på Bra bil i Enköping.

Artikelbild

| Brabil. Amanda Sanchez Jaime är miljö- och kvalitetssamordnare på Brabil.

Besöket hade egentligen ingenting med den dagliga verksamheten att göra, men trots det kände man att ett besök kunde vara av intresse.

– Det är vår försäljningschef Christian Pihlqvist som tog initiativet till studiebesöket för att öka medvetenheten hos alla anställda. Det är ju egentligen ingenting som har med vår verksamhet att göra mer än att även vi använder avloppen. Sen arbetar vi även med olika miljömål, där vi bland annat utbildar personalen, och då fick de i detta fall komma ut hit som en del i den utbildningen.

Bortsett från den påtagliga lukten verkar de anställda ha uppskattat besöket.

– Det här är något nytt för oss men jag tror det var många som tyckte det var intressant. Speciellt att se hur tomatkärnor som spolats ut på reningsverket har börjat gro, säger Amanda Sanchez Jaime.