Färg, form och fria tyglar. Koncentrationen låg tät i Tingshusets lokaler när Skapande lördag lät unga konstnärer fritt använda sin fantasi. Det var andra lördagen av tio som Enköpings kommun bjöd in till en öppen ateljé för barn, unga och familjer där man den här lördagen fick prova på att göra sin alldeles egna lampskärm. Det klipptes, klistrades och målades för fulla muggar. Tindra Persson var där och skapade för andra lördagen och arbetade med sin lampskärm i djup koncentration.

- Det här är jättekul, jag tycker om att pyssla. Förra lördagen fick vi göra en tygkasse, den har jag mina fiolböcker i. Jag vill gå hit nästa lördag med, säger Tindra till mamma Dea som hjälper till att hålla lampskärmen på plats.

Målet med Skapande lördag är att sänka trösklarna in i kulturen och ge alla möjlighet att skapa sin egen konst. Stuart Mayes som är kulturpedagog tycker att det är ett viktigt grepp att ta.

Artikelbild

Cassandra och Cassminna Larsson är på pysselhumör. Deras regnbågslampa ska sitta i sovrummet. Mamma Miriam ger en hjälpande hand.

- Det här är ett nytt koncept i Enköping som vi provar på. Det är viktigt att kunna stimulera kreativiteten, men det kan vara svårt att hitta en plats att gå till om man är intresserad av den formen av uttryck. Därför provar vi det här, hit kan man komma och prova på och träffa likasinnade. Det har verkligen blivit en succé, säger Stuart.

Syskonen Cassandra och Cassminna Larsson besökte också Skapande lördag för andra gången.

- Det här är jättekul, vi vill gå varje lördag. Förra gången fick vi göra en tygkasse i dag gör vi en regnbågslampa, den ska hänga i vårt rum säger syskonen och mamma Miriam håller med.

Varje lördag skapas någonting nytt, gärna med en koppling till den pågående utställningen i Konsthallen som finns i samma hus.

Artikelbild

Färgstarkt. Varje lördag skapas någonting nytt, gärna med en koppling till den pågående utställningen i Konsthallen som finns i samma hus. Förra lördagen fick de göra en tygkasse.

- Det här är ett sätt att koppla samman den pågående utställningen här i Konsthallen med det vi gör. Det var viktigt för mej att vi kunde vara just här i Tingshuset, här är vi ju nära konsten. Det är kul att många som kanske aldrig har varit på en utställning får möjlighet att göra det. Sedan är det kul att få visa upp den här fina lokalen, det är många som har kommit hit och aldrig varit inne i Tingshuset.