Varje tisdag är det full fart i köket på Ormvråksgränd 8. Två våningar upp i hyreshuset skalas det potatis, blandas köttfärs och dukas det för lunch. Träffpunkt Lillsidans lunchgrupp serverar för dagen Theos Grekiska biffar. En favorit om du frågar Reza Tehrani som ofta besöker verksamheten.

– Jag har precis kommit tillbaka efter en resa till Iran och jag fick frågan om vilken mat jag längtat efter mest medan jag har varit borta. Theos färsbiffar är väldigt goda, så dom önskade jag att vi kunde laga tillsammans, säger Reza till Theos glädje.

I köket sprider sig doften av nyhackad lök och skivad palsternacka, Theo Rentifis som de flesta känner som ”Greken” fördelar arbetsuppgifterna. Niklas Eriksson ansvarar för dukningen som han brukar göra och bär ut tallrikar till vardagsrummet där lunchen ska förtäras, Solveig Bladin står vid diskbänken och skalar potatis som sedan ska rostas i ugnen.

Artikelbild

| Tillsammans. Niklas Eriksson är en av veteranerna som har besökt Lillsidan i cirka sju år. Här har han funnit en gemenskap som han tidigare saknat.

– Jag läste i EP om Träffpunkt Lillsidan och blev nyfiken och gick hit och tittade, det var för fyra eller fem år sedan. Det var en måndag kommer jag ihåg och jag fick ett jättefint bemötande. Vi satt och pratade om lite allt möjligt och sedan dess har jag gått hit. Det här betyder jättemycket för mej, om inte Träffpunkt Lillsidan fans skulle jag nog för det mesta sitta ensam kvar där hemma och inte komma ut och träffa andra människor, säger Solveig medan hon skalar potatis.

Träffpunkt Lillsidan är en av kommunrehabs förebyggande verksamheter och riktar sig främst till seniorer som på något sätt saknar ett socialt umgänge. Hit kan de som önskar sig gemenskap och ett sammanhang komma för att känna sig delaktiga under enkla och kravlösa former.

Inger Johansson har varit aktivitetsledare och den centrala punkten för verksamheten sedan slutet på 90-talet.

– Det här är en social träffpunkt där alla ska få känna sig behövda på egna villkor. Vi är den lilla mötesplatsen för alla som vill träffa andra människor, men som kanske inte trivs i alltför stora grupper. Hit kan man komma och ta en kopp kaffe, sitta ner en stund och lyssna eller prata. Alla behöver en social gemenskap och det är det vi är till för. Vi har öppet måndag till torsdag och alla är välkomna. Här är det ingen som bestämmer, här formar vi det som händer tillsammans, säger Inger.