ENKÖPING

På biblioteket i Enköping gjordes det som tidigare år en liten happening av litteraturprisavslöjandet med livesändning på storbildsskärm och lite förtäring till de nyfikna biblioteksbesökarna.

Conny Odengrund som är bibliotekarie hoppades för egen del att Steven King skulle vara namnet som ekade mellan väggarna I Börshuset.

Artikelbild

| Väntat. Tuula Esonius ser förvånad ut men tyckte det var ett typiskt val av Svenska Akademien när Kazuo Ishiguro fick nobelpriset i litteratur.

- Det vore helt osannolikt att Steven King skulle få priset så det är inte ens lönt att spekulera. Det blir nog ett konservativt val i år, men ur en bibliotekaries synvinkel hoppas jag på Joyce Carol Oates, för henne har vi en massa böcker av, säger Conny.

När så portarna tillslut slogs upp i Börshuset och namnet Kazuo Ishiguro lästes upp av Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius plockades de böcker som Enköpings bibliotek hade i sina hyllor snabbt fram och gjordes redo för utlåning. Först skulle de märkas med klisterlappar som signalerade att det var en nobelprisvinnare det rörde sig om.

Först till kvarn var Tuula Esonius och Sven Gustafsson som fick tag i en varsin bok av den nyligen prisbelönta författaren.

- Jag är här varje år vid prisutdelningen och försöker få tag i en bok av vinnaren, favoriten de senaste åren är Svetlana Aleksijevitj som fick priset 2015, säger Sven innan han skyndar vidare med boken under armen.

Artikelbild

| Väntan. Bibliotekarie Conny Odengrund delar ut förfriskningar innan nobelprisvinnaren avslöjas.

Tuula Esonius är en riktig bokmal och fick även hon tag i en bok av nobelprisvinnaren.

- Det var ett bra val tycker jag, men ett typiskt akademieval som ingen hört talas om. Men jag har läst böcker av honom tidigare och gillar det han skriver, säger Tuula.