Det var lång kö till skyttet på älgbanan i Sneden på onsdagen. Vackert väder och den förestående älgjakten fick många jägare att ta sig dit för att träna skytte på pappälgarna som gång på gång for fram och tillbaka på den långa skyttebanan.

– Det är jätteviktigt att träna. Som jägare har man ett personligt ansvar, att man kan använda sitt verktyg - vapnet - rätt och att man känner till sin kapacitet och sina begränsningar, säger Hans Augustin, banchef vid älgskyttebanan som drivs av Enabygdens nordvästra jaktvårdskrets.

Hur mycket man behöver träna före jakten är individuellt. Men för att överhuvudtaget få jaga älg krävs att man har jägarexamen vilket innebär att man klarar en viss grundnivå i skyttet.

Artikelbild

| Älgskyttebanan. Bo Andersson och Hans Augustin passar på att träna skytte själva innan jaktbanan öppnar för allmänheten.

– När man är på den nivå där man vill ligga, det är då man ska börja träna. Lägstanivån ska vara hög, man kan inte öva för mycket, säger Hans Augustin som menar att de flesta jägare är väldigt ambitiösa och tar jakten på stort allvar.

Jaktbanan vid Sneden drivs genom ideellt arbete. 26 provledare turas om att jobba med verksamheten.

– De gör en jätteinsats för jägarna så de kan upprätthålla sina kunskaper, säger Hans Augustin.

Allt fler kvinnor är aktiva jägare, något som Hans Augustin tycker är bra.

Artikelbild

| Trygghet. "Det känns tryggt att veta vilken kvalitet man har på skyttet" tycker Johan Lind och Erik Lundin som tränar många skott inför årets älgjakt.

– Det är roligt, kvinnor är lite mer ödmjuka inför jakten och lyssnar mer till instruktioner. Fler jagande kvinnor gör också att förståelsen och acceptansen för jakt och viltvård ökar i samhället, säger han.

På en bänk vid skyttebanan sitter Johan Lind och Erik Lundin och väntar på sin tur att skjuta. De har redan klarat av en serie men ska träna mer.

Artikelbild

| Skott. Många frivilliga hjälps åt att sköta älgskyttebanan. Hans Höljer säljer skott till Bodil Bardosson-Lind.

– Vi måste skjuta minst en bronsserie i jaktlaget. Det är bra, man ska veta vilken kvalité man har på skyttet, säger Johan Lind.

En hel del träning blir det. Erik skjuter runt 300 övningsskott om året.

Artikelbild

| Koll. Ove Lindholm sköter registreringen av skyttet vid älgskyttebanorna.

– Dels är det roligt, dels behövs det, säger Erik.

För allmänheten, som inte jagar, ska älgjakten inte påverka eventuell vistelse i skog och mark. Hans Augustin svarar ett tveklöst ja på om det är säkert.

– Säkerhetsmässigt har man alltid kulfång när man skjuter. Men det viktigaste är att man visar hänsyn, från båda håll, och man kan prata med jägarna. Sen behöver man inte gå in i just det skogspartiet där det jagas och det är inte fel att ha ett färglatt plagg på sig.