I köket på Haga Slott är det förvånansvärt lugnt trots att det förbereds för kvällens julbord parallellt med dagens lunchbuffé. Köksmästare Per Andersson hetsar inte upp sig i onödan, han har rutin. Med sina 20 år i köket på Haga ska det mycket till innan blodtrycket slår i taket.

– Visst är det mycket att göra, men det är så det ska vara i ett kök. Men vi som jobbar här har gjort några julbord tillsammans, nu för tiden går det på rutin. Vi är ett sammansvetsat gäng som jobbar hårt för varandra. Jobbar man tillsammans och för varandra så undviker man mycket av stressen som kan komma. Sedan ser vi till att ha kul på jobbet, det är viktigt.

Förberedelserna är långt gångna till kvällens julbord. På morgonen har köttbullarna rullats och sillen har lagts in, allt är lagat från grunden och med lokala råvaror, det är viktigt för Per.

Artikelbild

| Tradition. Det är de tradtionella julbordsrätterna som efterfrågas, det betyder skinka, sill och lax. Här gör Måns Lidman Franzon Nyponshot med mandelgrädde.

– Vi vill använda lokala råvaror så långt det är möjligt, det är en helt annan känsla när råvarorna kommer från närområdet och från småskaliga matproducenter. Det är bra för bygden och miljön, sedan får man även en personlig kontakt med dom som levererar maten till oss.

Vad efterfrågas på ett julbord?

– Det är de traditionella rätterna, skinka, lax och sill som går bäst. Sedan börjar våra gäster efterfråga vegetariska rätter allt mer. Det blir mindre av syltor och lutfisk och mer av lax och vegetariskt. Det händer att gästerna frågar efter ål också, men det serverar vi inte eftersom den är rödlistad. Ägghalvor har vi inte heller som många kanske vill ha, vi har vår egen variant - Royal, det är äggstanning med löjrom från Mälaren.

Första julbordet serverades redan helgen före första advent och nästa söndag serveras antagligen det sista. Då har Per och gänget i köket på Haga Slott serverat cirka 15 julbord, det betyder att ungefär 2000 personer har passerat borden med läckerheter. Det blir en hel del julmat.

Artikelbild

| Spring. Nathali Holm har många rätter att ställa fram på borden. Det är bråttom, hungriga gäster väntar i kulisserna.

– När vi summerar julbordsäsongen har vi skalat ungefär 500 kilo potatis, serverat 100 kilo sill, 100 kilo skinka och rullat 100 kilo köttbullar. Sedan går det åt hysteriskt mycket lax. När sista julbordet är serverat är man glad att det är över, då är man väldigt trött på julmat.

Hur ser ditt julbord ut på julafton?

Artikelbild

| Arbetskamrater. Måns Lidman Franzon, Pim Inersjö, Christina Lundevall, Claes Bergström, Andreas Jidebrink och Per Andersson är gänget för dagen som ser till att julmaten blir klar för servering.

– Jag gillar ju julmat, det första julbordet smakar alltid bra, men sedan tröttnar jag rejält. Efter fyra veckor med julmat är man ganska trött på köttbullar, lax och prinskorv. På julafton äter jag inte julmat alls, bara sill. Sill tröttnar jag aldrig på, det är all in på sill kan man säga.