– Tanken med den här övningen är att räddningstjänsten ska få en första uppfattning vad det här är för farkost, hur den fungerar och när den kan användas, förklarar Lars Tysklind, stationsansvarig hos Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.

Under övningen i Enköpings hamn fick personalen från räddningstjänsten i Enköping-Håbo också möjlighet att provåka svävaren.

– Räddningstjänsten har flera olika uppdrag. Ett är att vi ska undsätta och hjälpa människor som kommit i nöd i vatten. Vi har båtar till vår hjälp. Med dessa når vi inte alla gånger fram till de som hamnat i nöd på isen, förklarar Jan-Olov Pettersson, distriktschef på räddningstjänsten.

Artikelbild

| Befäl. Lars Tysklind är stationsansvarig för Sjöräddningssällskapets station i Strängnäs.

Pettersson menar att Sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten kan komplettera varandra på ett bra sätt när de ska hjälpa någon som råkat ut för en allvarlig olycka på isen.

– Sjöräddningssällskapets svävare har en helt annan möjlighet än vad vi har att ta sig fram på isen, menar Jan-Olof Pettersson.

I dag samarbetar räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet vid ungefär tio tillfällen varje år när det skett olyckstillbud i vattnet runt om Enköping.

– Förhoppningsvis ska samarbetet utvecklas så att vi kan hjälpas åt vid ännu flera olyckor i framtiden, säger Jan-Olof Pettersson.

Artikelbild

| Prova på. Räddningstjänstens personal med distrikschefen Jan-Olof pettersson (i gult) fick möjlighet att provåka svävaren.

Tanken är att söndagens övning ska följas upp med ytterligare övningar längre fram, enligt Lars Tysklind.

– Nu har räddningstjänstens personal fått bekanta sig med farkosten, nästa steg blir gemensamma övningar där de får känna på hur det är att ta sig i och ur svävaren när man varit nere i vattnet eller ute på isen och hjälpt en person, förklarar Lars Tysklind.

Artikelbild

| Full fart. Så här såg det ut när det övades i hamnen.

Även Enköpings-Postens utsända fick följa med på en liten åktur i hamnen där Lars Tysklind visade hur svävaren fungerade.

– Svävaren har en teknik som gör att den fungerar och tar sig fram både på isen och i vattnet, förklarar Lars Tysklind.

Den nya svävaren Snow Leopards hemmahamn är Strängnäs när den inte är ute på uppdrag.

Uppdragsområdet är hela Mälaren och på söndagen var den på plats i Enköping för att hålla ett öga på alla som hade tänkt åka Bresserännet (blev inställt) samt öva med räddningstjänsten.

– Nu pågår även Vikingarännet borta i Sigtunatrakten. Händer något där så kan det bli aktuellt att vi får åka dit, förklarar Lars Tysklind.