24 uppkörningar rekord i Enköping

Efter 50 uppkörningar var körkortet i hamn. Det är rekordet i Sverige, i Enköping ligger det på 24 uppkörningar.

"Om man följer Trafikverkets utbildningsplan och har en bra handledare kan man lyckas med körkortet även som privatist” säger Yngve Norberg som driver Ena Trafikskola i Enköping.

"Om man följer Trafikverkets utbildningsplan och har en bra handledare kan man lyckas med körkortet även som privatist” säger Yngve Norberg som driver Ena Trafikskola i Enköping.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-10-23 21:00

Det är över 1200 personer i Sverige som gjort 15 körprov eller mer innan de fått körkort. Rekordet har en person i Stockholmstrakten som under två års tid gjort 50 uppkörningsförsök innan hen fick godkänt, enligt Trafikverkets statistik från 2013 och fram till idag.

Även i Enköping finns flera personer som kört upp många gånger innan de lyckats. Flest körprov har en person som under knappt två års tid körde upp 24 gånger innan körkortet var klart, två personer ligger på 19 gånger och bara en av dem godkändes, två ligger på 15 gånger.

Vid Ena Trafikskola konstaterar Yngve Norberg att alla inte är lämpade att ha körkort men att det är privatister som gör så många uppkörningar.

Trafikskolorna måste följa Trafikverkets utbildningsplan och får bara boka sina elever för uppkörning om de anser att de är färdigutbildade både i teori och praktik.

– Omkring 90 procent av våra elever klarar körkortet på första uppkörningen. Om vi understiger 80 procent blir vi kontrollerade av Transportstyrelsen enligt deras tillsynsplan, säger Yngve.

Av de som kör privat klarar sig omkring 30 procent vid första uppkörningen.

–  Folk chansar och bokar uppkörning och resonerar att går det så går det, säger körskollärare Yvonne Tedestam.

Att köra privat är inte fel menar de. Men det kräver en plan, en bra handledare och det är bra att följa Transportstyrelsens utbildningsplan.

– Man måste träna alla moment, inte bara köra bil. Det lades ned en kvarts miljon på uppkörningar som inte godkändes 2018, säger Yngve Norberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!