Beslut om nytt linjenät för stadsbussar

Trafikpolitikerna i region Uppsala har beslutat om ett förslag till nytt linjenät för stadsbussarna i Enköping. Det ska bli enklare.

Det nya linjenätet för stadsbussarna i Enköping ska bestå av tre linjer.

Det nya linjenätet för stadsbussarna i Enköping ska bestå av tre linjer.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-09-23 18:00

På måndagen beslutade trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i region Uppsala om ett förslag till nytt linjenät för bussarna i Enköping. Förslaget till linjenät skickas nu vidare till Enköpings kommun för samråd. 

Nuvarande linjenät för stadsbussarna upplevs som begränsat, krångligt och svårt att förstå. Andelen som åker med kollektivtrafik i Enköping är låg jämfört med motsvarande städer i landet.

Det nya busslinjenätet föreslås få tre busslinjer som körs med halvtimmestrafik större delen av dygnet. Trafiken ska omfatta Enköpings stad inklusive Bredsandsområdet.

– Med det nya busslinjenätet kommer vi att kunna öka kollektivtrafikens andel i Enköping kraftigt genom att göra det enklare att ta bussen, säger Johan Örjes (C), ordförande för trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.

Målet är att resandet med kollektivtrafik ska fördubblas eller öka ännu mer med de nya busslinjerna.

De tre linjerna ska binda samman stadsdelarna med centrala Enköping och det regionala bussnätet. Gustav Adolfs plan och Enköpings station (Resecentrum) ska vara knutpunkter i nätet. Gustav Adolfsplan blir "huvudstation" för stadsbussarna. 

Den slutgiltiga versionen av linjenätet kan komma att justeras beroende på de synpunkter som kommer in under samrådstiden. 

Under oktober kommer UL att ha flera dialoger med medborgare och näringsliv i Enköping. Dessa kommer att ske på Enköpings station,  Stora torget och Stora Coop.

Det nya linjenätet ska vara infört fullt ut 2022.

Gustav Adolfs plan ska vara den centrala bytespunkten för busslinjerna.
Gustav Adolfs plan ska vara den centrala bytespunkten för busslinjerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!