Dragkampare i kamp mot nedskräpning

Bredsands strand och skogen upp till cykelvägen rensades från skräp när Wallby DK gjorde en insats för Städa Sverige.

Plockarna som EHB lånat ut till skräpsamlarna kom till god hjälp när Christoffer Ek tog upp plastpåsar i vassruggen, Tim Ottosson spanade efter mer skräp.

Plockarna som EHB lånat ut till skräpsamlarna kom till god hjälp när Christoffer Ek tog upp plastpåsar i vassruggen, Tim Ottosson spanade efter mer skräp.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-09-21 15:00

En filminspelning för Städa Sverige under en ungdomsträning var det som ledde till att Wallby dragkampsklubb bjöds in att delta i Strandens Dag och skräpplockning i Bredsand på lördagen.

–  Det är en lite annorlunda aktivitet för Wallby DK men kul att kunna hjälpa till, säger Karolina Ivarsson som har varit klubbens kontaktperson med projektet #städamera som Städa Sverige och Pantamera står bakom.

Efter utdelning av tröjor med Städa mera-logga, handskar och sopsäckar går den inte så stora men glada gruppen av dragkampare igenom kartan över området som ingår i deras städområde, delar upp sig i mindre grupper och kliver i väg åt de håll de kommit överens om.

–  Jag hade tänkt plocka svamp i dag, men nu blev det skräp i stället. Det kanske hinns med lite svamp senare, säger Wiwie Dunhall och ser inte alls missbelåten ut när hon går med plockare i ena handen och sopsäck i den andra.

Tuva Johansson och mamma Zandra hjälps åt att plocka fimpar och pappersbitar ur ett buskage, Christoffer Ek och Tim Ottosson gör sällskap längs stranden och ut på udden med hopptornet. Det är inte på udden de hittar skräp, utan i strandkanternas vassruggar och insnärjt i rötter och bland stenar.

–  Här ligger resterna av en hel ta-med-måltid, plastlåda, bestick och en stor pet-flaska, säger Tim Ottosson, inte utan ogillande i rösten. Själv syns han nästan inte bakom strandbuskagen.

Resultatet av plockandet, mer eller mindre fyllda sopsäckar ska tas om hand av kommunen.

Wallby DK samlas inför skräpplockningen i Bredsand.
Wallby DK samlas inför skräpplockningen i Bredsand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!