Hastigheten sänks på Torggatan

En del av Torggatan i centrum enkelriktas och får lägre hastighet.

Torggatan får nytt utseende, blir enkelriktad och får lägre hastighet. Bilar får köra på gående och cyklisters villkor.

Torggatan får nytt utseende, blir enkelriktad och får lägre hastighet. Bilar får köra på gående och cyklisters villkor.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-11-21 08:00

Torggatan mellan Stora torget och Eriksgatan får nytt utseende och ska bli mer trafiksäker. Efter grävarbetet för nya vattenledningar under hösten görs nu gatan om.

–  Gatan utformas som ett gångfartsområde som kopplar ihop Stora torget med Kammakartorget som är under färdigställande, säger Oscar Forss, chef för trafikenheten vid Enköpings kommun.

Arbetet pågår nu med att höja vägbanan till nivå med trottoarerna. Gatan ska enkelriktas för biltrafik i riktning mot Coop för att skapa bättre trafikflöden i centrala Enköping och hastigheten för fordon kommer att sänkas. 

Gatan kommer även att få cykelställ och urnor med träd och blommor, miljön ska bli mer inbjudande gör fotgängare och cyklister.

Bilar får i framtiden köra på fotgängare och cyklisters villkor, precis som i korsningen vid Kammakartorget. Att prioritera gående och cyklister i området är en inriktning i kommunens trafikstrategi.

Torggatan fram till korsningen vid Eriksgatan beräknas bli klar under november, därefter ska trottoaren på Eriksgatan byggas och återställas. Sist återställs vägbanan på Eriksgatan. 

Därefter ska ombyggnaden besiktigas innan trafiken kan släppas på igen.

– Det är lite av en temporär lösning då gatan måste sätta sig först innan mer permanenta åtgärder kan bli aktuella. Ombyggnad av Paushuset kan även bli aktuellt och vi vill att de planerna blir konkreta innan vi gör en permanent lösning av Torggatan, säger Oscar Forss.

Arbetet med gatorna kring Kammakartorget, Eriksgatan och Torggatan, beräknas bli helt klart i början av nästa år.

Arbetet med att lägga plattor pågår på torggatan, vägbanan ska höjas till trottoarernas nivå.
Arbetet med att lägga plattor pågår på torggatan, vägbanan ska höjas till trottoarernas nivå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!