Militär anmäls för tjänstefel vid geocaching

Geocaching, att leta skatter med gps, är inte okej under pågående övning, enligt regementschefen för Ledningsregementet.

Den försvarsanställde har ägnat sig åt geocaching på arbetstid, enligt regementschefens anmälan.

Den försvarsanställde har ägnat sig åt geocaching på arbetstid, enligt regementschefens anmälan.

Foto: Christine Olsson / TT

Enköpings kommun2019-10-12 21:00

En anmälan om tjänstefel har skrivits av regementschef Mattias Hansson till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Det gäller en anställd på regementet som har geocaching som hobby. Under en övning i Norrland tidigare i år ska den försvarsanställde ha avvikit från sin tjänst "och därvid grovt åsidosatt sina beordrade uppgifter".

"Den otillåtna frånvaron uppgår till ca 20 h, där (den anställdes namn) under den tiden har utnyttjat Försvarsmaktens fordon och drivmedel för att utföra sitt fritidsintresse, geocaching."

Enligt anmälan har den anställde vid tre tillfällen under övningen ha ägnat sig åt geocaching, trots att hans närmaste chef sagt åt honom att sluta med det.

Bland annat tog den anmälde en annan väg än övriga förbandet till Härnösand. Han kom dit två timmar senare än de andra och ska senare på kvällen ha visat upp bilder av bland annat bron över Torne älv. Hans närmaste chef frågade då om han befunnit sig där för att leta geocaching-föremål och fick ett jakande svar.

Enligt den anmäldes närmaste chef gjorde han efteråt en kontroll av vilken väg mannen valt och upptäckte att denne tagit inlandsvägen i stället för motorvägen längs kusten.

Svaret var att inlandsvägen var säkrare, att det är viktigt att se annat än motorväg och även att geocaching är intressant ur ett militärhistoriskt perspektiv, enligt anmälningen till personalansvarsnämnd.

Regementschefen begär att den anställde ska få disciplinär påföljd för tjänstefel.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!