Osålda lägenheter nu på EHB:s bord

Att EHB nu kan hyra ut lägenheter till branddrabbade beror på att bolaget inte lyckats sälja bostäderna som bostadsrätter.

De två närmaste av EHB:s höghus i Sadelmakaren har ombildats till bostadsrätter.

De två närmaste av EHB:s höghus i Sadelmakaren har ombildats till bostadsrätter.

Foto: Lotta Lille /arkiv

Enköpings kommun2019-09-22 07:00

Den uteblivna köpruschen efter de totalt 88 lägenheterna i de två höghus som Enköpings hyresbostäder, EHB, ombildade till bostadsrätter gör att frågan om framtiden för husen nu kommer att tas upp vid styrelsemöte på måndagkvällen.

EHB byggde tre 13-våningshus med hyresrätter i kvarteret Sadelmakaren, men lägenheterna var svåra att hyra ut. En anledning kan ha varit att hyrorna ansågs för höga, men höghusen fick också negativ publicitet då det bland annat ansågs att läget var dåligt. Att höghusen nominerades i tävlingen om Sveriges fulaste nybygge kan också ha påverkat även om husen där fick få röster.

I det norra höghuset närmast Korsängsplanen är lägenheterna uthyrda. EHB och kommunfullmäktige beslutade att de andra två, de närmast Coop, skulle ombildas till bostadsrätter. Så skedde, och försäljning av bostadsrätterna inleddes med hjälp av mäklarbyrå i mars i år. Sedan dess har enligt Mäklarringens hemsida två lägenheter sålts och sex är reserverade.

Det låga intresset för köp av bostadsrätterna har nu lett till att EHB:s styrelse kommer att ta upp frågan om vad som ska göras med höghusen.

– Det är förvånande att intresset för de här lägenheterna är så begränsat. De är välutrustade och säljs till priser som jag inte kan tycka annat än att är mycket förmånliga, säger Elisabeth Norman (C), ordförande i styrelsen för EHB.

Efter storbranden på Kärrhöksgränd där 42 lägenheter evakuerades har EHB erbjudit ersättningsboende för de drabbade i ett av höghusen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!