SD säger nej till utbildning om klimatet

Partiet vill inte "indoktrineras av tjänstemän och andra partier" kungjorde Anders Lindén i fullmäktige.

Prioriterad snöröjning av gång- och cykelvägar framför bilvägar är inget SD och Jan Fredriksson (C) vill se som hållbarhetslöfte.

Prioriterad snöröjning av gång- och cykelvägar framför bilvägar är inget SD och Jan Fredriksson (C) vill se som hållbarhetslöfte.

Foto: Maria Hedenlund /arkiv

Enköpings kommun2019-10-16 19:00

Hållbarhetslöften är aktiviteter kommunen kommer överens med länsstyrelsen om att göra åren 2019-2022 för att nå utvalda mål inom Agenda 2030 och minska klimatpåverkan. En övergripande långsiktig plan för kommunens arbete togs redan i juni 2019 i samband med att Allianskoalitionens budget antogs med stöd av SD. I planen anges utbildning, innovation och efterlevnad av klimatförpliktelser vara nödvändiga för att skydda planeten.

Då fullmäktige i måndags fattade beslut om de 29 aktiviteter för minskad klimatpåverkan som en enig kommunstyrelse föreslagit reserverade sig SD:s ledamöter mot flera delar. En av dem gällde utbildning inom klimat- och hållbarhetsfrågor. Anders Lindén, SD:s gruppledare, sade att "utbildning av politiker sköter vi själva", och tillade att SD:s ledamöter inte kommer att delta i andra utbildningar.

SD reserverade sig också emot åtgärden att snöröjning på gång- och cykelvägar ska prioriteras framför bilväg även utanför tätort, vilket Lindén menade skulle försämra snöröjning på landsbygden och försvåra för räddningsfordon och kollektivtrafik. Även Jan Fredriksson (C) yrkade att den aktiviteten skulle utgå. 

Magnus Ahlkvist (V) påpekade att prioriteringen sedan några år är införd, motiverat av att kvinnor och barn ofta är hänvisade till gc-banor, och för att olika typer av maskiner används på gator och gc-banor och fördröjning av vägplogning därför inte nödvändigtvis sker.

SD ville inte heller ha med en skrivning om utfasning av kärnkraft, och om en möjlighet att öka cykelåkande genom att samtidigt minska antalet p-platser och erbjuda fler cykelparkeringar och gratis cykelservice. Att minska antalet p-platser skulle missgynna landsbygden och hota demokratin eftersom kollektiva transportalternativ saknas anser SD. 

Ingvar Smedlund (M), finanskommunalråd, som inlett diskussionen om hållbarhetslöftena med att det var ett "trevligt ärende", begärde ordet:

– Det handlar inte om landsbygden, i Enköpings stad är flertalet bilresor kortare än tre kilometer, kan vi minska dem så blir behovet av p-platser mindre. Kunskap är alltid bra, liksom att ta del av andra synpunkter än de egna.

De löften som fullmäktige antog efter debatten gäller bland annat åtgärder för att underlätta fossilfri arbetspendling, ökad produktion av förnybar energi och minskad energianvändning i fastigheter.

SD reserverade sig emot beslutet.

Anders Lindén och SD anser sig kunna sköta utbildning om hållbarhetsfrågor på egen hand.
Anders Lindén och SD anser sig kunna sköta utbildning om hållbarhetsfrågor på egen hand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!