Snart stopp för hyresfria lokaler

På måndag ska fullmäktige upphäva regeln om hyresfria lokaler för pensionärs- och funktionshindrades föreningar. Men hur ska reglerna tolkas?

Berit Hansson, ordförande för PRO  Enköping, är orolig för hur nya bidragsregler och kommande kostnader kommer att påverka verksamheterna för de 2 300 medlemmarna.

Berit Hansson, ordförande för PRO Enköping, är orolig för hur nya bidragsregler och kommande kostnader kommer att påverka verksamheterna för de 2 300 medlemmarna.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-12-06 12:00

EP har läst regler och förslag till nya avgifter, pratat med politiker, tjänstemän och några berörda föreningar. Att målen likabehandling mellan föreningar, regler som inte motverkar kommunens mål om landsbygdsutveckling samt fortsatt tillgång till vissa lokaler hyresfritt för pensionärs- och handikappföreningar kommer att nås är inte uppenbart.

Det är bara specialsalarna för trä- och textilslöjd i Kryddgården samt gymnastiksalar som i fortsättningen ska vara hyresfria.

Enligt Jonas Nyström, chef för upplevelseförvaltningen, kommer föreningarna att kunna täcka kommande hyror, som, påpekar han, är subventionerade av kommunen, med hjälp av bidrag från upplevelseförvaltningen. 

För PRO Enköpings ordförande Berit Hansson och föreningens omkring 2300 medlemmar engagerade i studiecirklar, möten, gymnastik, dans och mycket annat i ABF:s lokaler, på "Volvotaket" och i Ljunggården, innebär de nya reglerna kraftigt ökad administration, och oron för hur ekonomi och verksamhet kommer att påverkas är märkbar.

–  Vi kan söka grundstöd och verksamhetsstöd enligt den information vi fått. Men det krävs att vi som jämförelse också lämnar verksamhetsrapporter i efterhand för 2019 med listor över vad, var, när och hur många som deltagit, för att i fortsättningen söka bidrag för varje verksamhet, säger Berit Hansson.

Att bidragsansökningar, rapportering och lokalbokningar snart kommer att behöva göras digitalt inger ytterligare oro:

– Man talar om digitalt utanförskap och det kan gälla inte minst våra medlemmar. Det kommer att bli rörigt inte bara för oss utan också för tjänstemännen, säger Berit Hansson.

Politikerna i kommunstyrelsen begärde och fick extra information om vilka effekter upphävande av hyresfrihet och nya bidragsregler skulle få. De hyresfria gymnastiksalarna har till EP kallats omväxlande sport- och idrottshallar, samtliga tre har olika rader i listan över avgifter.

Tomas Lagerwall, ordförande för PRO Norra Trögd med ett 70-tal medlemmar, kan inte se att hyresbefriade gymnastiksalar kommer att gynna dem:

– Vård- och omsorgsförvaltningen är värd i den samlingslokal där vi har verksamhet, hyresfritt har vi haft mot att vi inte fått några bidrag. Vi är lite bekymrade över de här nya reglerna. 

Anders Wikman (NE) reserverade sig i kommunstyrelsen och yrkade på återremiss för att ge de kommunala pensionärs- och tillgänglighetsråden möjlighet att yttra sig. 

De hyresfria lokaler som pensionärs- och handikappföreningar utlovas kommer inte PRO Norra Trögd att ha någon glädje av säger Tomas Lagerwall, ordförande i föreningen.
De hyresfria lokaler som pensionärs- och handikappföreningar utlovas kommer inte PRO Norra Trögd att ha någon glädje av säger Tomas Lagerwall, ordförande i föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!