Vattenledning mellan Västerås och Enköping

En vattenledning planeras mellan Västerås och Enköping. Det ska säkra tillgången på vatten i Enköping.

Vattnet i ledningen ska kunna föras i båda riktningarna, alltså både till och från Enköping.

Vattnet i ledningen ska kunna föras i båda riktningarna, alltså både till och från Enköping.

Foto: Christine Olsson / TT

Enköpings kommun2019-10-07 14:45

Västerås stad och Enköpings kommun har skrivit under en avsiktsförklaring om ett samarbete kring att bygga en överföringsledning för dricksvatten  mellan Västerås och Enköping.

Anledningen till detta är att Enköpings kommun vill säkra tillgången på dricksvatten. Idag tar kommunen sitt vatten ur Enköpingsåsen. Västerås tar sitt vatten ur Mälaren.

Byggstarten är planerad till slutet av 2021 och arbetet med ledningen beräknas pågå till 2024. Enligt förslaget ska ledningen dras längs med gamla Stockholmsvägen. 

Kommunerna ska mötas på gränsen mellan Västmanland och Uppland, tillika gränsen mellan kommunerna. Mälarenergi i Västerås bygger från sitt håll till Sagån. Enköpings kommun bygger ledningen österifrån till Sagån.

Vattenledningen ska kunna föra vatten i båda riktningarna. Västerås ska vid en krissituation kunna ta reservvatten från Enköping på det sättet.

– Det är väldigt positivt att vi nu tar ytterligare ett steg mot att säkra både en god kvalitet och leverans av dricksvatten. Samverkan med Mälarenergi är ett viktigt steg i den riktningen, säger Danielle Littlewood Larsson, VA-chef på Enköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!