Nu letar polisen efter den mörka flyktbil som plockade upp de beväpnade gärningsmännen på platsen, sade kriminalkommissarie JB Cederholm, förundersökningsledare, under måndagens presskonferens.

- En bil har lämnat i hög hastighet och kört söderut strax efter skjutningen.

Mitt i skottelden

Skottlossningen började redan inne på en mindre restaurang vid Mobilia köpcentrum. Ett flertal gäster som befann sig på platsen blev vittnen till hur de två gärningsmännen gjorde entré - med uppfällda kapuschonger och vapen i hand. De började direkt skjuta mot mordoffret, en man i 30-årsåldern med kopplingar till en kriminell falang i Malmö.

När mannen lyckades fly ut på parkeringsplatsen följde gärningsmännen efter, och enligt polisen avlossades ett stort antal skott inför en mängd vittnen. En familj som var på väg för att handla på Mobilia hamnade dessutom i skottlinjen.

- Det är en familj som parkerar när detta sker, och det går in ett skott i sidan av den bilen.

Flera bakom mordet

Mordoffret blev liggande och skyttarna lyckades snabbt ta sig från platsen med hjälp av en mörk BMW i nyare årsmodell.

- Det måste finnas en tredje person med, för bilen är på rull.

Den mördade mannen var delaktig i det gängkrig som pågick i Malmö 2007â2011. Han var något av en bombexpert och låg bakom sprängladdningen vid åklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007 som hämnd för att hon drivit flera mål mot kriminella gäng. Polisen har tidigare bekräftat att mannen levde under dödshot. Senast hösten 2014 blev hans bil beskjuten på motorvägen utanför Lund. Mordoffret har tidigare erbjudits skydd, men ska enligt polisen ha avböjt.