­­– Vad skulle de ha gjort om det hade börjat brinna? Det fanns ingen nödöppnare utan de var totalt inlåsta i 55 minuter.

Det säger en mycket upprörd anhörig till en av de fyra personerna som befann sig i vänthallen på måndag kväll när dörren gick i lås 19.45, en kvart tidigare än vad som angavs på dörren.

Det var första kvällen som Stationsgrillen var stängd. Där var det öppet till 21 tidigare, och inlåsta kunde då ta sig ut via grillkiosken. Nu fanns ingen annan utväg.

Artikelbild

| Kommunen monterade in ett låsvred i vänthallen under tisdagen.

­­ –Jag kom med tåget 19.37, och gick in för att värma mig tills min buss skulle gå 20 över. Nästan direkt efter att jag kommit in var det två killar som började rycka i dörren och fick nästan panik när den inte gick att öppna. Deras tåg skulle gå strax, berättar Fredrik Jacobsson.

Han ringde ett taxinummer, hamnade hos Owe Fröjd och fick hjälp med att kontakta kommunjouren, som hänvisade till SOS. Till slut, efter 55 minuter, kom en person från kommunjouren och släppte ut dem.

­– Nu var det första kvällen grillen var stängd, och det som jag varnat för inträffade direkt, säger Owe Fröjd, som tidigare föreslog att kommunen skulle låta kioskägaren vara kvar som hyresgäst månadsvis så länge som det är möjligt, det vill säga till byggnaden ska rivas eller marken tas i anspråk för bygget av det nya resecentrum.

– Personalen har ofta släppt ut inlåsta via kiosken, och när grillen en enda gång var stängd en kväll inträffade precis samma sak som nu, folk blev inlåsta, säger han och beklagar att han inte fick gehör.

Artikelbild

| Skylten som talar om att väntsalen låses klockan 20.00 sitter högt upp, inomhus och är svår att upptäcka.

– Förutom trygghet till resenärerna skulle det ha gett kommunen hyresintäkter och en

besparing på väktarkostnader, säger han.

Artikelbild

| Stationsgrillen slog igen i söndags, så nu är stationshuset helt obemmanat.

Kommunens säkerhetschef Louise Lightowler beklagar det inträffade sedan hon skaffat sig information via fastighetschefen Karin Gustafsson.

­ – Det var olyckligt. Automatlåset var tidsinställt sedan tidigare. Securitas skulle ha gjort en vandring där klockan 20.00, vilket inte skedde av någon anledning. Vi har också tidigare haft avtal med Håbohus, som gick ut nu i årsskiftet, så det var flera skäl till det som hände, säger hon.

Problemet blev dock löst under tisdagen. Kommunens fastighetsavdelning har installerat ett låsvred på insidan som provisorisk lösning.

– Vi måste se över dörren innan vi gör mer. Jag tänker mig att det blir en panikregel som vi har i sporthallar, säger Einar Hägglöf på fastighetskontoret.

Tidsinställningen ska också ses över, lovar Louise Lightowler.