Bålsta

Rehabavdelningen med bassäng med lift och höj-och sänkbart botten, ångbastu och bubbelbad invigdes för drygt tio år sedan, i årsskiftet 2006-2007.

Nu hålls avdelningen stängd sedan maj och de som behöver bassängträning har fått klara sig utan eller åka någon annanstans.

Artikelbild

| Tio år. Dåvarande moderata kommunalrådet Nina Lagh invigde bassängen tillsammans med Leif Lundmark från byggentreprenören Peab. Det var i december 2006, dagen efter slutbesiktningen.

– Vi upptäckte att kakelplattorna började lossna när vi sänkte ner botten, berättar Pelle Johansson.

Genom att låta botten ligga på den högre nivån och låta bli att sänka ner den gick bassängen att använda lite till innan reparationsarbetet påbörjades.

Betongen runt bassängen har bilats upp och plattorna tagits bort liksom fuktspärren. Sedan har det hela fått stå och torka upp över sommaren.

Kommunens fastighetsförvaltare Hannu Gybo uppger att det handlar om byggfel från början.

– Entreprenören har inte fullföljt fuktspärren utan det rinner in vatten under plattorna som därför släpper, säger han.

Vem som ska betala för det omfattande renoveringsarbetet är oklart.

– Det är en försäkringsfråga, garantin har gått ut, säger Hannu Gybo.

Tillbyggnaden som innehåller relaxavdelningen med rehabiliteringsbassäng kostade 22 miljoner kronor.

Själva simhallen har 40 år på nacken och renoveringsbehoven är omfattande. Under 2016 har stora insatser gjorts för att klara fortsatt verksamheter under de närmaste åren.

Simhallens skick har utretts av en extern konsult som kommit fram till att den totala livstiden tar slut senast 2021, alltså om fyra år.

Teknikförvaltningen framhåller att förberedelser för en ny simhall måste påbörjas snarast så kommunen plötsligt inte står utan med stora kostnader som följd för simundervisning för skolelever i andra kommuner.