Moderaterna satsar på det långa loppet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson siktar framåt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson siktar framåt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-10-18 06:30
Detta är en ledare. Enköpings-Postens ledarsida är oberoende liberal.

Målet är att bilda en borgerlig regering 2022, och därefter att regera i minst två mandatperioder. Partiledaren Ulf Kristerssons inledningstal på Moderaternas partistämma i Västerås gjorde det tydligt att det är långa horisonter som gäller. ”Det här är inget 100-meterslopp, det är maraton.” Och att döma av den blygsamma adrenalinnivån hos stämmodeltagarna, med något mer dämpat sorl än vanligt, är de betydligt mer inställda på det långa loppet.
Även om misslyckandet med att bilda regering förra året fortsatt tynger partiet, är den nyligen färdigställda analysen av valet till Europaparlamentet desto muntrare. Rubriken ”revanschvalet” säger det mesta om innehållet. Det konstateras att en viktig anledning till framgången var att sakfrågor fick gå före det partipolitiska spelet. Och nog är sakfrågor värt att fokusera på även i fortsättningen. I den första partistämman efter Alliansens uppbrott har M nu fria tyglar.
 

De stora sakpolitiska områden som Moderaterna ska fokusera på, och behandla under stämman, är lag och ordning, hållbar invandring, klimatet samt ekonomin och jobben. Trots den traditionella framgång för M som finns i arbetslinjen och en ansvarsfull ekonomisk politik, landar den stora tyngdpunkten nu på lag och ordning.
Moderaterna gör stor sak av att våga säga som det är. Bland reformförslagen på rättsområdet finns också flera satsningar som skulle underlätta både förebyggande och bekämpande av brottslighet. Men för ett parti som siktar på att vara bärande i en kommande regering måste reformpaketet även präglas av en tydlig respekt för rättssäkerheten. Där finns en rejäl fläck i form av förslaget om anonyma vittnen, som en del i det paket som stämman ska ta ställning till.
Betydligt mer hopp finns då i flera andra delar av Moderaternas förslag inför stämman. En välkommen injektion av reformer för den här mandatperioden, före 2022, är det förslag om åtgärder mot bidragsberoende som partistyrelsen tog fram inför stämman. Där ingår bland annat ett bidragstak för att stimulera till arbete.
 

Även om kommunernas problem med bidragsberoende invånare knappast är något nytt fenomen visar M att partiet faktiskt vill göra skillnad också innan det eventuellt blir läge för en ny borgerlig regering. Här behöver Moderaterna dock visa ännu större vilja att försöka få igenom sin politik även i opposition. Kravet på att inkludera kärnkraftens framtid i energiöverenskommelsen lever alltjämt, men vågar partiet verkställa sina hot om att lämna uppgörelsen?
Att bedriva en långsiktig reformpolitik, och sikta på att bilda en borgerlig regering efter nästa val, är fullt rimligt och något annat vore fel. Men däremellan behöver M också visa sig handlingskraftigt. Allra minst så för att visa väljarna en genuin vilja att förbättra tillvaron för människor, och inte bara att inneha regeringsmakten. Varken inom idrott eller politik är det en särskilt god idé att vila sig i form till ett maraton.