Få Enköpingsbor har missat historien om den försenade sargen, den som gjorde att invigningen av ishallen fick skjutas upp en och en halv vecka.


När väl invigningen hölls i slutet av augusti var sargen fortfarande inte på plats - och den skulle dröja ytterligare några veckor.


När väl de levererade sargdelarna var monterade, bland annat med hjälp av kommunens personal, var sargen så farlig att den underkändes.


Mycket har gått fel. Sargen, som enligt Elvbygg beställdes av underleverantören redan i februari och skulle ha varit klar i april, skeppades över Östersjön fem månader senare.


I ESK hockey, en av klubbarna som ska använda hallen, påpekade man flera brister när det gäller bland annat spelarbåsens placering, skyddsnät och plexiglas.


– Alla har blivit lurade, konstaterar Lena Lantz, verksamhetschef på upplevelseförvaltningen, till EP på måndagseftermiddagen.
Hon konstaterar att man från kommunens sida gjort allt som står till buds för att få hallen färdig.


– Jag hade en arbetsledare som jobbade hela natten mellan fredagen och lördagen. Så vår personal har verkligen ställt upp, säger hon och berättar att konståkarna släpps ut på isen för träning, men bara om de inte använder sargen.


– Så kan vi naturligtvis inte ha det, konstaterar hon.
Hon berättar att den gamla sargleverantören nu är bortkopplad.
När EP talar med henne på måndagseftermiddagen berättar hon att en annan sargleverantör var inbokad för att komma till Enköping så snart som möjligt, förhoppningsvis redan under tisdagen.


– Byggföretaget Elvbygg har totalentreprenad och det kommer att bli en juridisk process om ansvarsfrågan. Men det är en senare fråga. Nu hjälps vi åt för att få en säker sarg på plats. Vi vill ha en bra dialog med Elvbygg eftersom företaget ska bygga en sporthall åt kommunen på Enavallen, säger Lena Lantz.
När EP på tisdagseftermiddagen talar med Elvbyggs ägare, Peter Vägermark, bekräftar han att det har genomförts ett möte med en ny entreprenör.


– De ska komma med ett åtgärdsförslag, konstaterar han, men säger att han i det här läget hänvisar alla frågor om ishallsbygget till kommunens projektledare Claes Lagelius.


Claes Lagelius berättar att han har deltagit i ett möte under dagen med företaget Swerink, men vill att det är hans chef, Lena Lantz, som ska uttala sig. Hon var oanträffbar under tisdagen.