Eleven som dödades försökte stoppa skytten, enligt Ozzie Knezovich, sheriff i Spokane-området.

Dådet inträffade vid en skola i staden Rockford söder om Spokane. Skytten – en elev på skolan – kom dit beväpnad med två vapen. Det första fungerade inte när han försökte avlossa det.

Han tog då sitt andra vapen. En elev gick upp till honom, pratade med honom och den eleven blev skjuten. Den eleven överlevde inte, säger Knezovich.
Artikelbild

Myndigheterna i delstaten Washington i nordvästra USA uppger att en människa dödats och tre skadats i en skjutning vid en gymnasieskola i staden Rockford.

Han berättar att pojken avlossade flera skott i kapprummet och träffade andra elever innan en anställd på skolan kunde stoppa honom.

Delade ut lappar

Fler ambulanser och en ambulanshelikopter skickades till skolan. Minst tre personer fördes till sjukhus, men ingen med livshotande skador.

Polisen sökte igenom skolan rum för rum, våning för våning innan avspärrningarna hävdes. "Vi förstår att föräldrar är djupt oroade. Vi kommer med information så snart som möjligt", twittrade polisen.

En 15-årig elev på skolan säger att hans klasskamrat, som länge visat djupt intresse för tidigare skolskjutningar, var den som sköt.

En annan säger, till en lokal tv-station:

Han delade ut lappar till sina vänner för några veckor sedan att han skulle göra någonting dumt som skulle få honom dödad eller i fängelse.

Skolor stängdes

Sheriffen Ozzie Knezovich säger att skytten, en elev, har gripits och förts till ett ungdomsfängelse. Andra elever säger att han var beväpnad med en pistol och ett gevär och att han bar vapnen med sig i en väska till skolan.

Vid händelsen hade de yngre barnen på skolan redan gått hem för dagen, enligt lokala medier. Samtliga skolor i Spokane-området stängdes tillfälligt när larmet kom.