Bjarni Benediktsson, som då satt i alltingets ekonomiutskott, ska ha gjort sig av med nästan alla sina aktier i banken Glitnir, värda 119 miljoner isländska kronor, cirka 9 miljoner svenska kronor. Det rapporterar den isländska tidningen Stundin, den undersökande journalistgruppen Reykjavik Media och den brittiska tidningen The Guardian med hänvisning till läckta dokument.

Nekar till fel

Det finns inga bevis för att Bjarni Benediktsson gjort sig skyldig till något brott, men avslöjandet kan vara besvärande för honom, skriver The Guardian.

Själv nekar han till att ha gjort sig skyldig till insiderhandel och skriver på Facebook att alla hans transaktioner med Glitnir var normala och har granskats flera gånger

Den 28 oktober håller Island nyval. Ett av regeringspartierna, Ljus framtid, lämnade koalitionen i mitten av september efter avslöjandet att statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare. Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, ska i ett brev ha rekommenderat att en dömd sexualbrottsling ska rentvås.

Regering tvingades gå

Nyvalet kommer bara nio månader efter att regeringskoalitionen bildades, efter flera månaders förhandlingar. Den tidigare regeringen, under Sigmundur David Gunnlaugsson, tvingades bort i folkliga protester sedan statsministern avslöjats med hemliga konton i skatteparadis.

Även Bjarni Benediktsson, som tillhör en välbärgad familj, finns omnämnd i de så kallade Panamadokumenten, enligt The Guardian. Han var då finansminister.