Regeringen excellerar i otydlighet

Statsminister Stefan Löfvens utspel om minskad asylmottagning var överraskande, men rätt i sak.

Statsminister Stefan Löfvens utspel om minskad asylmottagning var överraskande, men rätt i sak.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ledare2019-10-11 06:30
Detta är en ledare. Enköpings-Postens ledarsida är oberoende liberal.

Winston Churchill sade en gång om USA att man kan lita på att landet alltid gör det rätta – efter att först ha provat allting annat. Detsamma kan nu sägas gälla Socialdemokraterna som till slut verkar ha kommit fram till att Sverige måste minska asylmottagandet. Statsminister Stefan Löfven berättade under ett besök i Malmö att regeringen nu strävar efter att halvera mottagandet.

Sverige har sedan 2014 en regering som haft Miljöpartiets syn på landsbygden, Vänsterpartiets syn på ägande och företagande och Socialdemokraternas syn på skatter och omnipotenta förhållande till makten. Nu har fyra år gått sedan det svenska asylmottagandet nådde sin kulmen 2015. Det har varit fyra år av fortsatt högt mottagande – även om motsatsen har hävdats intensivt inte minst av S – och upprepade tecken på att vi inte kan fortsätta så med mindre än ökad misär och att landet slits isär.

Utspelet kom därför som något av en överraskning, inte minst för Miljöpartiet. Partiets båda språkrör har förtydligat att Löfven talar i nattmössan. Regeringens politik innebär fortfarande, intygar såväl Per Bolund som Isabella Lövin, att Sverige ska fortsätta att ta sitt ansvar och föra en ”rättssäker, effektiv och human flyktingpolitik”. Tidigare demokratiministern, numera Europaparlamentarikern, Alice Bah Kuhnke (MP) skriver på sociala fotomediet Instagram att Löfven hämtar sin retorik ”från den yttersta högern”.

I sak råder det ingen tvekan om att Löfven har rätt. Sverige behöver drastiskt minska asylmottagandet. Få jämförbara länder har någonsin tagit emot så stora antal migranter i förhållande till den egna befolkningens storlek. Påfrestningarna som den sedan många år omfattande invandringen har inneburit, och fortsätter att ha, på alltifrån omsorgssystemen och rättsväsendet till förtroendet till det allmänna och sammanhållningen i samhället i stort är påtaglig.

Detta har dock varit uppenbart under flera år. S hävdar att utspelet inte är en omsvängning utan att det är partiets politik sedan i fjol. Ändå har S ingått i ett regeringssamarbete med Miljöpartiet med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. MP och C gör båda anspråk på att vara riksdagens mest invandringsvänliga partier. Januariavtalet, som styr mycket av regeringens politik, säger uttryckligen att de fyra partierna är överens om att verka för att införa en ny humanitär skyddsgrund i den parlamentariska migrationskommittén. Detta är alltså något som skulle öka asylmottagningen, inte minska den.

Givet att regeringen själv inte verkar på det klara med vad dess politik faktiskt är får man anta att väljarna finner det än mer svårbegripligt. S har dock för vana att värna makten över allt annat. Att partiet så uppenbart skulle utmana grunden för regeringsmakten är osannolikt. Däremot har S lång erfarenhet av att stå på båda sidor av en fråga, även när man har makten. Vad som faktiskt är partiets politik får vi förmodligen inte veta förrän kampanjen inför riksdagsvalet 2022.