Sundberg: "TĂ€nkte bara: Va?!"

Olle Sundberg stod för en av karriÀrens kanske största prestationer under helgen nÀr han körde in som trea i juniorklassen och tolva totalt pÄ Gotland Grand National.

Olle Sundberg fixade en tredjeplats i juniorklassen pÄ klassiska Gotgland Grand National.

Olle Sundberg fixade en tredjeplats i juniorklassen pÄ klassiska Gotgland Grand National.

Foto: Thomas Lindblon/Arkiv

Enduro2019-10-30 14:02

Siktet hade varit pĂ„ att köra Lag-VM under Six Days med Team Östra. NĂ„gon uttagning blev det dock inte för en av Göta MS stora genombrottsĂ„kare den hĂ€r sĂ€songen. IstĂ€llet blev han reserv pĂ„ hemmaplan och siktet fick lĂ€ggas om, mot just den klassiska tĂ€vlingen Gotland Grand National.

– Det blev lite snabbt pĂ„kommet, ungefĂ€r en mĂ„nad innan. Alla fĂ€rjor var ju uppbokade dĂ„ redan, sĂ„ jag fick Ă„ka med ett gĂ€ng frĂ„n Uppsala ner, berĂ€ttar Sundberg.

Den nÄgot snabba uppladdningen tycktes dock inte spela föraren frÄn FjÀrdhundra nÄgon roll. I en av endurovÀrldens mest klassiska tÀvlingar körde han in som trea i juniorklassen och kom tolva totalt. Före stora namn som Karlskogas Joakim Ljunggren.

– Det gick ju över förvĂ€ntan, det mĂ„ste jag sĂ€ga. MĂ„let var att fixa en plats bland topp fem i juniorklassen, för man vet ju att det Ă€r tuff konkurrens.

Hur bra det faktiskt hade gÄtt hade Sundberg sjÀlv ingen aning om under loppets gÄng. VÀl i mÄl var det hans bror som kom med nyheten.

– Startade i andra startled och kĂ€nde att jag fick en bra start. Sen rullade det liksom bara pĂ„, Ă€ven om jag fick byta glasögon ungefĂ€r fem gĂ„nger under loppet. Men det var det enda strulet som var. NĂ€r jag kom i mĂ„l berĂ€ttade brorsan att jag var trea i klassen och tolva totalt och jag tĂ€nkte bara "Va?!".

FörutsÀttningarna var som brukligt under GGN: leriga. Men Sundberg trivdes.

– JĂ€kligt lerigt var det ju. Det hade regnat under natten och morgonen, men trots det tycker jag banorna var ganska fina. Tuffa, men fina.

Olle Sundberg har fÄtt sitt stora genombrott inom sporten i Är. Inför Äret valde han att göra en satsning pÄ enduron efter att tidigare haft mest fokus pÄ motocross.

– Hade kanske inte förvĂ€ntat mig det hĂ€r. Samtidigt vet jag ju att jag kan fĂ„ till det och köra bra, sĂ€ger han.

SÀsongen Àr Ànnu inte slut. Den 30 november Àr det dags för det mest klassiska av alla klassiska endurolopp: NovemberkÄsan.

– Det har kĂ€nt förvĂ„nansvĂ€rt bra dagarna efter GGN, sĂ„ redan i mĂ„ndags körde jag första passet med siktet pĂ„ KĂ„san. Formen kĂ€nns bra och jag har kommit igĂ„ng bra under hösten.

Hur ser mÄlsÀttningen ut?

– Att komma i mĂ„l. En kĂ„sa Ă€r ju en kĂ„sa, men i Eskilstuna kommer det att vara tufft och riktigt utslagsgivande, ungefĂ€r som nĂ€r den gick i Enköping för ett par Ă„r sedan. SĂ„ jag ska försöka ta mig runt och skulle det bli ett bra resultat fĂ„r det rĂ€knas som ett plus i kanten.

Leran gjorde sig minst sagt pÄmind under Gotland Grand National.
Leran gjorde sig minst sagt pÄmind under Gotland Grand National.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om