5. 1. 2.

Sveriges resultatrad betyder allt – och ingenting.

Fram till den pågående samlingen har matcherna resulterat i att förbundskapten Janne Anderssons landslag är tvåa i gruppen, ett poäng bakom Frankrike, och därmed har VM-ödet i sina egna händer.

Men från och med nu betyder de tidigare matcherna ingenting.

Allt avgörs av hur Sverige lyckas i de två avslutande kvalmatcherna, kvällens hemmamöte med Luxemburg och bortamatchen mot Nederländerna på tisdag.

Resultatet i match nio och tio bestämmer var Sverige hamnar i tabellen.

Nytt missat mästerskap?

Kniper laget gruppsegern, och blir klart för VM-spel i Ryssland nästa sommar?

Behåller Sveriges andraplatsen och blir en av de åtta bästa grupptvåorna som får spela playoff i november?

Eller missar landslaget ytterligare ett VM-slutspel, vilket i så fall blir det tredje raka världsmästerskapet i fotboll som spelas utan Blågult?

För första gången har det nya landslaget något att förlora.

Eller?

Jag tycker inte att vi har något att förlora. Ser man på det så, att man har chans att förlora någonting blir man lite mer passiv, lite mer nervös inför matchen. Vi har alla förutsättningar. Vi har ett fullsatt Friends, vi ska bjuda på en bra match och vinna, säger Andreas Granqvist.
Vi har satt oss i en position där vi har andraplatsen, och playoff för tillfället. Det var nog inte många som hade trott det inför kvalet. Vi ska gå ut och spela som vi har gjort innan, och då tror jag att det kommer fungera väldigt bra.

"Väldigt skickliga"

Något tal om kniven mot strupen finns inte i landslagtruppen. Enligt Granqvist är stämningen – precis som vid alla samlingar – på topp och lagkaptenen räknar kallt med att matchen mot Luxemburg slutar med ytterligare en trepoängare.

Jag har sett många bilder på Luxemburg och de är väldigt skickliga. De vill spela sig ur situationer och vi behöver spela som en enhet. Om vi börjar pressa lite en och en – då är de tillräckligt bra för att spela bort den pressen. Det blir nyckeln. Vi ska vara aggressiva, vi ska ha initiativet, säger han.

32-åringen anser även att koncentrationen kommer spela in i hur matchen slutar.

"Dominera"

Mot minde nationer förväntas det att vi ska dominera matchen och ha mycket bollinnehav. Det kräver en otrolig koncentration som man kanske inte får gratis när man möter mindre nationer. Möter vi Frankrike vet vi vad som krävs. Det blir en nyckel, att vi verkligen är koncentrerade och fokuserade. Det kommer inte bli en enkel match, men gör vi våra saker som vi ska så ska vi vinna matchen, säger Granqvist och menar att det stora publikintresset har haft positiv inverkan på spelarna.
För några veckor sedan fick vi reda på att det började bli utsålt, och som spelare finns det inget bättre än att komma ut på Friends och att det är fullsatt. Det är klart att vi har glädje och stolthet i att få komma ut här och spela. Vi ska göra allt vi kan för att bjuda på en fantastisk match och vi hoppas att publiken är nöjd när de går hem.