Det är en något rasslig Daniel Grillfors som svarar i luren när EP ringer. Det är astman i kombination med en släng av feber som satt sig på rösten.

– Det är sånt som går över. Jag kan fortfarande lira, bara att det är lite tuffare att andas ibland.

Ja, comeback-säsongen i Sverige, efter tre riktigt starka säsonger i finska Helsingfors, har innehållit värre saker hittills för Daniel.

Efter att ha täckt ett skott under en match tidigare under säsongen fick han en spricka i foten efter att en benbit lossnat.

– Jag missade runt 15 matcher tror jag. Jag behövde inte opereras, men fick gå runt med foten vilande i ett stort paket. Läkningen gick inte riktigt så snabbt som det var tänkt heller, så det var segt.

– Men jag fick skadan när jag täckte ett skott, så det var ju ändå av en godkänd anledning. Sedan förlorade vi visserligen matchen, säger han skämtsamt.

Nu är han tillbaka i spel igen för ett Mora som är nykomlingar i hockeyns finrum.

– Jag tyckte det var intressant med just Mora, att de var nykomlingar. Det har jag aldrig gjort tidigare, så jag tyckte det kändes som en rolig utmaning.

Varför föll valet på just Mora?

– Jag kände efter lite vart jag stod, och då kändes det bra. Sedan spelar det ju stor roll med vad familjen anser, och att vi kom tillbaka till Sverige underlättar för dem. Sedan är Mora en ganska liten och tight förening och man får vara med och påverka saker som man kanske inte alltid har chans att vara delaktig i, även vid sidan om isen.

Och du trivs?

– Det har varit väldigt bra. Jag visste inte så mycket om staden innan – jag hade egentligen bara varit på ett hotell och i hallen. Men det är mer rörelse och större än man tror. Sedan finns det mycket aktiviteter som man kan göra tillsammans med barnen, vilket är viktigt.

I skrivande stund har det blivit 11 framträdanden i Moratröjan. Och Grillfors är nöjd hittills.

– Jag tycker det har gått bra, helt okej i alla fall. Det var otur med skadan där, men den känner jag inget av längre.

Vad hoppas du kunna bidra med främst?

– Jag ska spela mitt spel. Jag har aldrig varit någon poängmaskin och har inga förväntningar på att bli någon power play-kung. Jag hoppas att min lugna spelstil och erfarenhet ska hjälpa till. Jag är en All-round-spelare och gör mitt och det som jag blir ombedd att göra. Jag hoppas väl kanske också kunna hjälpa de yngre spelarna en del.

Säsongen har varit upp och ner för hela Mora som lag. Mest ner, framför allt i inledningen. Just nu ligger man på tolfte plats i SHL-tabellen.

– Det började trögt, men jag tycker att vårt spel har förbättrats under säsongen. I början var vi inte riktigt där och det fanns lite oklarheter i spelet. Men sedan har vi verkligen tightat till det och varit nära att ta poäng av de flesta lagen. Men vi ser hela tiden ljuspunkter och poängen kommer att trilla in.

Ett tecken på det kom i den sista matchen innan landslagsuppehållet i december, borta mot topplaget Färjestad BK.

Grillfors andra match efter skadan slutade med seger 1–4.