Målmedvetna ända in i kaklet

De har valt att träna i Västerås för att nå bättre resultat. EP åkte för att träffa flera duktiga simmare från Enköping som valt att offra mycket tid för framgång.

Adelina Walldén flyger fram i vattnet när hon simmar fjärilssim under en träning i Västerås. Hon är  en av fem simmare från Enköping som valt att träna i Västerås.

Adelina Walldén flyger fram i vattnet när hon simmar fjärilssim under en träning i Västerås. Hon är en av fem simmare från Enköping som valt att träna i Västerås.

Foto: Anders Forngren

Simning2019-11-15 15:00

Simtag efter simtag, längd efter längd nöter simmarna från Enköping i nya Lögarängsbadet i Västerås. De är alla fostrade i simklubben ENA. 

De har valt att träna med Västerås Simsällskap för att få bättre möjligheter att utvecklas. Upp till sju pass i veckan och ibland tidiga mornar, som för Emilia Boberg som tränar varannan onsdag klockan 06.00 

Hon är 17 år och den enda av de fem som tävlat i kortbane-SM som pågår fram till söndag denna vecka i Eskilstuna.  Hon har kvalat in på 50 och 100 meter ryggsim, och hon får verkligen mäta sig mot de bästa. Med i startlistan är bland annat Michelle Coleman, landslagssimmare på världsnivå.

– Mitt mål är SM-final, svarar Emilia på frågan var hon befinner sig om två år. 

Adelina Walldén,17 år med bröstsim som bästa simsätt, hade även hon har kvalat in för SM, men avstår i år. Hon kom till B-final förra året på 50 meter bröstsim.

Är det värt all tid ni lägger ner? Är det inte någon morgon ni känner att ni vill stänga av väckarklockan?

– Det skulle vara skönt, men sen skulle jag genast ångra mig. Vi är ändå här för att träna och det är kul, säger Adelina.

Förra helgen var det regionsfinal i Norrköping i Svenska Ungdomsmästerskapen SUM-SIM. Det är en kvaltävling för att nå finalen i Umeå 6-8 december, där de 16 bästa simmarna i Sverige i sin åldersklass kvalar in. Tara Klarbo Egan, född 2005, stod för den bedriften. Hon slog personligt rekord med åtta sekunder på 800 meter frisim på tiden 09:28. Hon är även första reserv på 200 fritt och deltar i laget på 4x100 meter fritt. 

– Tara är våran lilla iller, hon bara kör och hänger på de äldre killarna. Hon är verkligen frisim, säger  Annelie Sterling tränare i Västerås Simsällskap.

Hennes klubbkompis Matilda Olausson tog även hon personliga rekord under SUM-SIM på 400 meter frisim på tiden 4:52.32 och 2:16.57 på 200 meter frisim, samt var med i Västerås SS medleylag som tog sig till finalen.

– Det är inte alltid man vill gå till träningarna, men när man väl kommer hit blir det kul. Det är värt det i slutändan, säger Matilda Olausson.

Gustav Walldén, född 2003, är en mångsidig simmare och slog även han flera personliga rekord under SUM-SIM.

– Han kör lite blandade simsätt och skulle få guldmedalj i träning. Det kommer släppa även på träning – han måste bara  ha tålamod så kommer det, säger tränare Sterling.

Gustav Walldén, Emilia Boberg, Matilda Olausson, Adelina Walldén och Tara Klarbo Egan - alla fostrade i SK Ena.
Gustav Walldén, Emilia Boberg, Matilda Olausson, Adelina Walldén och Tara Klarbo Egan - alla fostrade i SK Ena.
Karta: Lögarängsbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!