Det finns imponerande svenska uppfinningar, såsom justerbar skiftnyckel. Det finns också inte alls så imponerande svenska uppfinningar. En av de värsta sakerna svenskarna spridit ut i världen är plastbärkasse, eller ”plastpåse” som det brukar kallas. Dessa har spridits som en pest i naturen där dom blir kvar utan att brytas ner på mycket lång tid.

Djur som får en plastpåse över nosen kvävs och djur som sväljer plast dör på grund av stoppad ämnesomsättning.

I vissa länder har synen på plastpåsarnas konsekvenser vart så passiv att det finns floder så fulla av plastpåsar att det inte längre går att se att det finns en flod där. Ingen uppfinning att vara stolt över att dela hemland med, va?

Lyckligtvis finns det också desto mer ställningstagande länder som går in för att skärpa upp allmänhetens förhållande till plasten. I ett växande antal länder är plastbärkassar förbjudna. Bland annat i Kenya, Italien och Frankrike. Det samma skulle Sverige kunna göra. Men varför vänta tills hela landet enas om den idén?

Vi kan ta efter en brittisk småstad och införa ett lokalt förbud här i Enköping. Vi skulle till och med. kunna bygga upp en lokal infrastruktur kring en plastpåsefri shoppingstad.

Vi har arbetstagare inom Omnia som lätt skulle kunna tillverka tygkassar som sedan kan säljas på Syssloporten.

Räcker inte det till kan man också öppna ett försäljningsställe i Romberg, typ i anslutning till Ica Maxi, där Adastra redan håller till med några arbetstagare. Jag utmanar er, kommunen. Ta ställning mot plasten! Då blir vi en av Sveriges modernaste städer!