Insändare Bara de av EHB:s hyres­gäster som anmälde sig förra året till Uppsalas bostadsförmedling och började betala köavgiften varje år fick ta med sig boendeåren. Resten blev nollställda! Alla ville inte vara i kön! Och får man nytt hyreskontrakt/ lägenhet hamnar man i ruta ett igen om man vill ändå vara kvar i kön.

Så åren hänger inte med hur många byten som helst, bara till första.

På grund av att Enköpings kommun inte ville öppna egen bostadsförmedling, hade blivit för dyrt om jag inte minns fel, så blev det till Uppsalas som alla, ­eller nästan alla, EHB:s ­lediga lägenheter lämnas nu, även seniorboenden.

Och viktigt: Man blir inte ­automatiskt erbjuden någon lägenhet till olika senior­boenden (hyres­lägenheter) även om man står i kön, utan man måste söka själv och vara aktiv och hänga med med datorns hjälp. Tyvärr problem för många äldre men någon kan säkert hjälpa. Man har kod och då ser man exakt sin placering ”Mina Sidor” i kön till en eventuellt ledig lägenhet man blir intresserad av.

Man behöver inte heller söka just den. Eller man kan till och med söka två olika samtidigt.

De kanske fem, sex främsta i kön som har lämnat intresseanmälan får genom ”Mina sidor” kallelse till visningen. Allting sköts via datorn. Sedan får man tacka ja och får snart svar om man fick lägenheten. Då tycker jag att det är bara att tacka och ta emot, annars strunta i att tacka ja. Du försvinner inte från kön om du betalar din årsavgift bara.

Men som sagt, så väntetiden kan bli lång, eller till och med längre hela tiden så ta en när du får.

Alla har samma rätt att ställa sig i kön!

Ni som har villa och kan få loss pengar vid försäljningen kanske vill köpa en seniorlägenhet, finns superfina seniorboenden i bostadsrättsform här på stan. Men annars får ni ställa er i kön hos Uppsala bostads­förmedling som alla andra och hoppas att ni inte gjorde det för sent. Kön är kanske några/många år lång i värsta fall, tyvärr.

Bara betala avgiften varje år så är man med i alla fall. Ring till Uppsala bostadsförmedlingen direkt eller prata med EHB så får du säkert hjälp och all rätt information som du behöver veta.

Och blanda inte ihop senior­boenden med äldreboenden, två olika saker fast båda är för äldre.

Hoppas mina svar var till nån hjälp till dig och andra som undrar över det här kö systemet.