insändare Rubriken på en helsida i EP onsdagen 24/1: ”Satsning görs på meröppet bibliotek”

Artikeln handlar dessvärre inte om det sedan våren 2017 försvunna biblioteket i Grillby, utan om ett högst verkligt sådant i Örsundsbro som ska bli ännu mer tillgängligt för låntagarna.

Varför då?

I samma artikel, och i en insändare några dagar tidigare, har nämligen de som bestämmer berättat för oss undersåtar hur fantastiskt bra det är med den bokbuss som numera, efter 100 år, ersätter biblioteket i ett numera kraftigt växande Grillby.

Varför är inte bokbuss ett lika strålande alternativ för Örsundsbro? Och varför inte också i Enköpings tätort?

Skäm inte bara bort grillbyborna! Det som är så bra för läskunniga i den här kommundelen, borde väl också vännerna i Örsundsbro och centralorten Enköping få del av.

Det måste väl ändå vara högst orättvist att det, bland tätorterna, bara är Grillby som får nytta av den fina bokbussen?

Men, hemska tanke, det kan väl ändå inte vara så att både den ansvarige politikern och bibliotekschefen luras?

Att sanningen – trots vad som så vidlyftigt utlovades i våras, är att Grillbyborna av ekonomiska skäl blir blåsta på biblioteket, precis som när det gällde barnavårdscentral, EHB-bostäder och en del annat. Grillbys höga skattepengar går det däremot bra att ta hand om.

Litet hårdsmält är det att svälja förklaringen att det inte finns någon lokal i Grillby, lämplig för bibliotek. Inte ens de båda rymliga och lediga lokalerna vid torget duger.

Tja, om vi ser till avsaknaden av bokhyllor är det nog rätt. Men kanske går det att flytta dit sådana?