insändare Svar till Jonas Paulsson som kallar hela mejeribranschen för ”djurplågare” (EP-insändare 17/2).

För det första: hur kan EP ta in och få skriva sådant trams inför hela kommunens läsare? Förskräckligt! Om det var sant så skulle jag inte reagera. Vad har Jonas Paulsson för bevis för sitt påstående? Det är ett väldigt starkt och oansvarigt påhopp på en hel bransch som är så viktig i både fredstid och mycket viktig i den osäkra värld vi nu lever i. Sverige borde ha mycket högre självförsörjningsgrad.

Jag är Kravbonde så vi är extra hårt kontrollerade med avtalade och oanmälda kontroller, både betessäsong och stallsäsong. Veterinärbesök, mejeribesök, länsstyrelsebesök, kommunbesök, plus alla miljövillkor som skall uppfyllas. Anmälningsplikt till länsstyrelsen vid över 100 djurenheter på gården. (En ko = en enhet) . Och vad det gäller att djuren i Sverige förstör miljön? Jämförelse: de flesta idag som lever, åker vid helger till andra delar av Sverige och världen. En Thailandsresa för fem personer är nog inte så bra för miljön. Du Jonas Paulsson är välkommen hem till oss på en kopp kaffe så reder vi ut detta. Vi kan även åka till flera mjölkgårdar i kommunen helt oanmälda så kan du se själv hur bra svenska mjölkkor lever.

Alla kan inte vara informerade om hur det är på alla gårdar. Vi har en av världens hårdaste djurskyddslagar och haft i 25–30 år tidigare innan EU-inträdet. Och om vi skulle vara djurplågare skulle korna inte producera högst i världen. Och dessutom skulle inte svenska gårdar få någon ekonomi. Alltså är det inget djurplågeri. Dessutom krävs det resurser även för att producera havremjölk, ingen mat regnar bara ner från himlen. Med vänliga hälsningar: