Den kvartalsvisa undersökningen Tankan är ett viktigt mått i den japanska ekonomin, där landets största bolag tillfrågas om hur de ser på framtiden.
Måttet som redovisas är andelen som ser positivt på framtiden, jämfört med dem som ser negativt på den. I den senaste undersökningen, som presenterades på måndagen, faller den från plus sju till plus ett, vilket är den lägsta nivån bland tillverkarna sedan december 2020, och det femte kvartalet i rad som framtidstron sjunker bland dem.
Analytiker hade trott att siffran skulle hamna på plus tre eller fyra.
Den försämrade tilltron speglar oro för en global inbromsning där centralbanker fortsätter att höja räntan för att bromsa prisstegringarna.
– Förtroendet hos stora tillverkare väntas förvärras markant, med tanke på de höga råvarupriserna och bränslepriserna, att efterfrågan i utlandet minskar och att den globala halvledarmarknaden fortsätter att försämras, säger Tsuyoshi Ueno, analytiker vid NLI Research Institut, till AFP.
Bloombergs ekonom Yuki Masujima tror att rapporten innebär en fortsatt press på japanska centralbanken och dess inkommande chef Kazuo Ueda att fortsätta med stimulansåtgärder.
Från företag inom Japans tjänstesektor är dock tongångarna annorlunda. Antalet turister ökar i landet, vilket gynnar handeln, och fortsatta lättnader av restriktioner antas göra gott för restauranger och hotell.