Tidig vår är våra trädgårdar fortfarande färglösa. Det kan vi motverka genom att plantera tidigblommande buskar och träd som ger färg hela året. Vi fick många förslag av Lena Biärsjö. Hybridolvon är en vacker cirka en och en halv meter hög vintergrön buske som till och med kan blomma i januari om den står skyddat. Körsbärskornell blommar med fluffiga blomställningar i april–maj och ger oss en första färgklick och manchuriska forsythian kommer i gång lite tidigare än vanlig forsythia.
En annan goding, kanske samplanterad med forsythia, är rosenrips ”Koja” som blir ungefär en till en och en halv meter hög. I maj blommar också liten rosenkvitten, en taggig buske med vackra tegelröda blommor som på hösten producerar gula vitaminrika frukter som lämpar sig till marmelad och juice. Senare i maj kommer tuvalprosen en vintergrön rhododendronsläkting som översållas med blåvioletta blommor. En riktig glädjespridare är vårginst som vanligtvis är gul, men den finns även som vitblommande.
Träden glanskörsbär, ett ganska storvuxet träd med vackert blank rödbrun stam och amerikansk strimlönn, med olivgrön vitrandig stam, lyser upp vintern.
Tidiga perenner och lökväxter bidrar till att skapa vårkänsla. Julrosen, Helleborus niger, väcker oss när det fortfarande är vinter med sina vita blommor och vintergröna blad. Snödroppen är ett självklart vårtecken, ett alternativ är snöklockan som har ett liknande uttryck och blommar nästan tidigare än snödroppen. Dess ursprung är bergssidor med snösmältning på våren och torra somrar och den behöver liksom många andra lökväxter en fuktig vår och relativt torra somrar. Krav som inte alltid är så lätta att uppfylla. Pärlhyacint ”Blue Spike” är en rolig pärlhyacint som passar bra ihop med lammöron. En hyacintlik skönhet är den spanska klockhyacinten som gärna frösår sig och våriris är en söt växt för stenpartiet eller stenmuren. En annan söt knölväxt som Lena rekommenderar är balkansippan, anemone blanda, som passar på glesa gräsytor och sprider sig där den trivs.
En vårblommande variant av nunneört är den violetta hålnunneörten, corydalis cava. Tovsippan anemone sylvestris sprider sig gärna men en hybrid ”White Swan” blommar rikligt senare under hela sommaren. Hundtandsliljan, erythronium dens-canis, vars rot ser ut som hundtänder har ett vackert bladverk, fläckig, blekviolett blomma och knoppar som hänger som droppar för att sedan vända sig. Den vill ha dränerat och fukt samtidigt och lite skugga, men fixar man den miljön blir man rikligt belönad.
Även sommarblommande perenner bidrar till vårkänslan när de sticker upp ur jorden. Pionernas rödaktiga bladverk tillsammans med ormöga betyder vår och brandliljans mörka och vackra bladverk skapar dramatik när de visar sig. Funkiornas blad dyker plötsligt upp tätt ihoprullade för att sedan vika ut sig. De passar ihop med tidigblommande växter eftersom de effektivt döljer ett vissnat bladverk. Blåflox är en vårblommande flox som är lite högre än kuddflox och vårflox. En annan söt tidig växt är stenpartiväxten rosenbräcka och den torkälskande strandtrift klarar det mesta.