Lina Nordquist öppnar glatt dörren till sin villa när vi knackar på. När vi slår oss ned vid hennes köksbord dras blicken till den ovanliga lampan som hänger ovanför. Det är ett tiotal olika vinglas som hänger upp och ned och tillsammans formar en lampskärm.

– Jag såg en liknande lampa på en restaurang en gång i tiden, och tänkte direkt att en sådan måste jag ha, säger hon.

Att hon kämpar för att hon få det hon vill är det ingen tvekan om, inte bara gällande lampan i hennes kök. Hon är en kvinna med många titlar och listan på hennes engagemang kan göras lång. Hon är bland annat regionråd i Region Uppsala, docent i fysiologi och diabetesforskare. Som Regionråd är hon oppositionsledare i sjukhusstyrelsen och jobbar för att förbättra sjukvården. Nu toppar även hennes namn riksdagslistan som Liberalerna fastställt inför valet i år.

Artikelbild

| I år kan Lina Nordquist lämna lokalpolitiken i Uppsala och bli riksdagsledamot för Liberalerna.

Drivkraft är det ingen tvekan om att hon själv har. Hon brinner för att förändra samhället och ett av områdena hon tycker är viktigast är sociala frågor, bland annat människors lika värde. Hon anser att det är viktigt att förstå att alla människor är olika och föds med olika förutsättningar, vilket hon inte anser att samhället gör i dag.

– Människor förväntas vara likadana. Samhället skulle kunna vinna på att låta människor vara olika. Alla behöver inte vara likadana för att vara lika bra.

Hon tycker att samhället ska ge människor möjligheten till att göra det man vill. Att det inte ska finnas något tak som begränsar en, utan man ska kunna nå hur högt man vill och skapa sin egen framtid. Samtidigt ska det alltid finnas ett skyddsnät som räddar en om man faller.

– Det är viktigt att vi tar hand om varandra och låter människor utvecklas.

Hon går inte omkring och är arg, men hon menar att ilska kan vara bra för att åstadkomma något.

– Människor borde vara mer förbannade överlag. Det är en bra drivkraft. Lycka har ingen uppfunnit saker på, säger hon.

Lina berättar att hon gillar när det går fort. Inte bara inom jobbat utan det stämmer också inom andra områden.

– Är jag ute i naturen vill jag att det ska gå fort. Jag gillar snabba grejer som att åka slalom och skoter. Längdskidor kan fungera, men då går det bara fort ibland.

Hennes mans jaktintresse är inte något de delar. För henne går jakt alldeles för långsamt.

– Jag har svårt att vara där och då och bara vänta. Tankarna svävar lätt iväg och helt plötsligt är jag inne på nästa forskningsprojekt och inte ute i skogen. Det där får min man ha för sig själv.

Hon brukar försöka fokusera på familjelivet de kvällar hon är hemma. Internetuppkopplingen stängs av och jobbet får vänta, så att hon mellan klockan fem och åtta har ledig tid. Det är i alla fall hennes mål, men hon lyckas inte alltid vilket ibland göra familjen lite irriterad.

– Det har ju hänt någon gång att Ipaden hamnat ute i trädgården, säger hon och skrattar.

Hur gör du för att koppla av?

– Förutom att läsa böcker brukar jag plocka fram nån gammal soulplatta och lägga mig raklång på golvet. Efter bara två minuter med Marvin Gaye är man ganska lugn, svara hon.

I höst är det val och då avgör väljarna om Lina kommer få en plats i riksdagen. Om så är fallet kommer hon främst att fokusera på frågor som gäller sjukvård, forskning och utbildning. På frågan om hur hon tänker framåt och vad för mål hon vill uppnå, svarar hon att hon inte är helt säker på vad hon vill men att hon alltid vill känna sig nöjd med vad hon åstadkommer och hur hon är som människa.

– Det jag vet är att jag alltid vill känna när jag går och lägger mig att jag i dag gjort mitt bästa, oavsett vad det gäller, säger Lina Nordquist.