Redan på gymnasiet väcktes Fredrik Ahlstedts politiska intresse.

– När jag gick i skolan fick vi inte vara med och påverka innehållet och upplägget på vår utbildning. Valfriheten och frihetsfrågan kändes därför viktig för mig.

På Westerlundska gymnasiet i Enköping där Fredrik studerade fanns ett stort politiskt engagemang.

Artikelbild

– Utöver skolan påverkade det rådande samhällsläget mig. Sverige och Europa såg helt annorlunda ut på den tiden med marknadsekonomi och järnridån. Jag tågluffade i Tyskland sommaren 1989 innan Berlinmuren föll och såg det slutna samhället på nära håll. Detta gav mig ett driv till att själv vara med och påverka och jag gick med i Moderaterna 1986.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

– Jag har långa arbetsdagar, men tycker att det är viktigt att vara en delaktig förälder trots det. Jag lämnar mina döttrar på skolan och förskolan varje dag och hämtar en dag i veckan. Jag är också med på barnens fritidsaktiviteter och är fotbollstränare åt min 8-åriga dotter Louise.

Efter lämning av barnen är Fredrik på kontoret vid 8.30. Klockan 9-12 står möten på schemat.

Artikelbild

– Det rör sig om både interna och externa möten, möten med kommunstyrelsens arbetsutskott, andra partier och tjänstemän.

Efter lunch fortsätter arbetet med fler möten fram till 17. Därefter har Fredrik och kollegorna en paus till klockan 19. Sedan fortsätter ytterligare jobb.

– På kvällen träffar jag olika föreningar eller andra inom mitt parti. Mycket tid går även till representation. En vardagkväll är jag oftast hemma vid nio-tio-tiden. Sen blir det också en del jobbaktiviteter på helgen.

Hur orkar du med allt arbete?

-Jobbet är väldigt roligt. Jag har fått ett ansvar och ett förtroende av väljarna och jag vill inte svika dem. Det roliga med lokalpolitik är att man får synpunkter från människor man träffar och verkligen kan göra skillnad. Politik är inte ett jobb utan ett förtroendeuppdrag och en livsstil.

Uppsalas goda förutsättningar driver Fredrik att fortsätta.

– Uppsala är en fantastisk stad med sitt läge, en levande stadskärna, två universitet, mångfalden av människor med olika nationaliteter samt sin goda tillväxt.

En annan förutsättning för att klara jobbet är god fysik.

– Man behöver vara vältränad för att klara de långa dagarna. Politik handlar om att orka till sista meningen och till sista punkten. Därför tränar jag på helgerna och försöker vila så mycket som möjligt under sommaren och på barnens lov.

Fredrik Ahlstedt har inte bara arbetat som politiker. I många år jobbade han inom näringslivet.

– Jag har försökt leva efter devisen att man ska göra både och. Det tycker jag saknas i Sverige. Många blir kvar när de väl hamnat i politiken.

För Fredrik har det varit en stor fördel att få se politiken från annat håll.

– Med min erfarenhet från näringslivet och IT-branschen förstår jag de olika yrkesspråk som används. Jag kan även förstå den frustration man kan känna över hur politiken fungerar.

Närmaste tiden väntar födelsedagsfirande och en resa med familjen till Teneriffa. Våren är fullspäckad med barnens träningar, fotbollsläger och den kommande valrörelsen.

– Politik är en förtroendebransch och du ska förtjäna ditt förtroende varje dag. Som politiker kan jag därför inte planera alltför långt framåt. Men jag ser fram emot valrörelsen och nästa mandatperiod. Det här är det jag vill göra just nu.