Luftledning modern och väl accepterad teknik

Dialogen med bland annat allmänheten är en mycket viktig del i vårt arbete med att utveckla Sveriges transmissionsnät, skriver Johan Ulleryd.

 Kabel har fem till sju gånger högre investeringsutgift och har dessutom halva livslängden, 40 år jämfört med 80 år för en luftledning, skriver Johan Ulleryd.

Kabel har fem till sju gånger högre investeringsutgift och har dessutom halva livslängden, 40 år jämfört med 80 år för en luftledning, skriver Johan Ulleryd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-09-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare av Johan Engwall 15/9

Precis som Johan Engwall skriver har vi också konstaterat att det finns ett stort behov av att förnya och investera i transmissionsnätet för att få bort flaskhalsarna. Därför pågår mycket arbete på flera platser i Mälardalen. Munga-Hamra ingår i ett av Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin, NordSyd. 

En del av insändaren rör användning av luftledning eller nedgrävd kabel. Vi menar att luftledning är både en modern och väl accepterad teknik runt om i världen som ständigt utvecklas. Det finns dock flera anledningar till att nedgrävd kabel undviks både här och på annat håll. En anledning är att även vid korta sträckor med kabel förändras systemets resonansfrekvenser och medför ökade risker för störningar i stora geografiska områden. Om det dessutom blir störningar eller fel tar det väsentligt mycket längre tid att åtgärda, det tar cirka en månad att reparera en kabel jämfört med en till två dagar för en luftledning. Det är användarna som skulle påverkas i slutändan. Vi minimerar därför mängden kabel så långt det går. 

Att välja likström istället för växelström skulle innebära stora tekniska och driftmässiga risker som passar dåligt ihop med det stora och brådskande förnyelsebehov som finns för de ålderstigna ledningarna norr om Mälaren. Att försöka hantera utmaningarna med likströmskabel skulle medföra förseningar och innebära att kapacitetsbehovet inte kan mötas i tid för stora delar av Mälardalen. 

Dialogen med bland annat allmänheten är en mycket viktig del i vårt arbete med att utveckla Sveriges transmissionsnät och hitta lämpliga ledningssträckor. Samrådet är en löpande process där vi tidigt informerar och inhämtar kunskap och uppgifter från andra parter och berörda. Vi har ett ansvar för att samråden genomförs korrekt och det finns en intern utarbetad process för hur vi genomför våra samråd utifrån gällande lagstiftning. 

Insändare skriver att Svenska kraftnät har tillräckligt med pengar för att ta ”den extrakostnad som uppstår för en nergrävd kabel”. Men så är det inte riktigt. Kabel har fem till sju gånger högre investeringsutgift och har dessutom halva livslängden, 40 år jämfört med 80 år för en luftledning. Det innebär att det investeringspaket som Munga-Hamra ingår i, som i dagsläget beräknas kosta 75 miljarder, istället skulle landa på 375-525 miljarder. Denna merkostnad skulle Svenska kraftnät behöva ta ut av elanvändarna.