93,5 procent av våra lärare är legitimerade

Andelen legitimerade lärare är en del av underlaget när skolans resultat utvärderas, skriver Anders Härdevik

Effekten av lärarlegitimationen är svår att utvärdera, skriver Anders Härdevik

Effekten av lärarlegitimationen är svår att utvärdera, skriver Anders Härdevik

Foto: TT/arkiv

Insändare2020-10-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren Lärarexamen är inte samma som legitimation 25/9 

Jag delar Anders Lundquists bild av att det råder begreppsförvirring i skolans värld, på fler områden än bara den som råder kring skillnader mellan behörighet, examen och legitimation.

Frågan som Anders ställer är hur många lärare som är legitimerade. Svaret på den frågan är 93,5 procent.
Till gruppen legitimerade lärare har vi räknat med den handfull lärare som efter avslutad lärarutbildning och på grund av utfärdande myndighets handläggningstid ännu ej fått sin legitimation skickad till sig.

Anders slutsats om min inställning till statistik är inte helt överensstämmande med min egen. För mig är det viktigt, ja helt avgörande, att invärdet till statistik är väl känt och verifierat. Här finns en del att önska kring skolstatistik, på ett nationellt plan. I Enköping utgår vi från de faktiska värden som varje skola har; resultat på nationella prov (som rättas centralt), hur eleverna upplever sin skolgång men även andel legitimerade lärare. Utifrån dessa resultat, som mycket väl kan kallas statistik, för vi en medveten dialog kring de insatser som behövs för att skapa fortsatt progression, resultatförbättring. Det minimerar möjligheten att använda statistik som kikarsikte för syndabocksjakt med tillhörande rop på ”quick fix”.

Jag delar Anders bild av att ämnesutbildade lärare är något riktigt bra och jag delar även Anders uppfattning om att vi har lärare utan legitimation som gör ett fantastiskt jobb. Min förhoppning är att dessa lärare väljer att utbilda sig, precis som Anders och jag gjort.
Vad gäller avsedd effekt för lärarlegitimationens införande så är den svår att utvärdera men vi kan konstatera att Sverige aldrig haft fler anställda lärare än just detta år vilket skulle tyda på att yrket blivit mer attraktivt. Dessvärre har examensnivån aldrig varit lägre. Här visar Enköpings kommunala grundskolor en helt annan, mycket positiv, utveckling. Den utvecklingen har inte med tur och tillfällighet att göra. Det handlar om att fokusera på den plats, den arena där vår kärnverksamhet finns – i mötet mellan lärare och elev… Och det handlar om hårt, medvetet och roligt arbete fem dagar i veckan. Det handlar om möjligheten att göra skillnad!

Huruvida Anders skojar som med sin underskrift uppger sig vara behörig lärare och inte legitimerad vet jag inte men det blir en fin bild av begreppsförvirring inom detta område.

Jag tar gärna en fortsatt dialog, Anders… över en kopp kaffe eller online!