Ändrade matvanor måste få ta lite tid

Barn och elever i Enköpings förskolor och skolor är fantastiska förebilder där de bidrar aktivt i arbetet med att minska matsvinnet och äta mer från växtriket, skriver Viktoria Grönholm.

 Varje dag serveras minst en vegetarisk rätt i skolorna och förskolorna, vilket gör det möjligt att alltid välja det gröna alternativet, skriver Viktoria Grönholm.

Varje dag serveras minst en vegetarisk rätt i skolorna och förskolorna, vilket gör det möjligt att alltid välja det gröna alternativet, skriver Viktoria Grönholm.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-05-20 08:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare från Erik Liljenberg 12/5 

Vi fortsätter att servera kött vissa dagar på våra skolor och förskolor.
Men vi behöver äta mindre andel kött än vad vi gör idag. Det kött vi väljer att servera ska vara av god kvalitet och leva upp till de höga krav vi ställer i våra upphandlingar.

Enköpings kommuns skolor och förskolor köper idag närproducerat kött och chark från en lokal producent, svensk kyckling samt fisk från certifierat hållbart fiske. Varje dag serveras minst en vegetarisk rätt vilket gör det möjligt att alltid välja det gröna alternativet.

Att äta mindre andel kött är bra både för vår hälsa och klimatet – det gäller såklart både barn och vuxna. Barn och elever  i Enköpings förskolor och skolor är fantastiska förebilder där de bidrar aktivt i arbetet med att minska matsvinnet och äta mer från växtriket. Det är inte lätt att ändra sina matvanor eller lära sig acceptera nya maträtter, det är en förändring som måste få ta lite tid. 

För att nå de globala målen måste alla ta ett större ansvar – inte bara våra yngsta invånare.