Äldreombudsmannen fyller en mycket viktig funktion i dagens informationssamhälle. Det är inte lätt, ens för yngre och datakunniga personer att hitta rätt.
Är man både äldre, hörselskadad och kanske också börjar se lite sämre, kan det vara väldigt besvärligt att ta reda på vart man ska vända sig i olika ärenden.
Man orkar inte leta sig fram till skillnaden mellan trygghetsboende och vård- och omsorgsboende, eller hur man kommer dit. Många kan inte använda varken dator eller telefon. Det som behövs är istället en (inte flera!) fysisk person som de kan prata med i en lugn och hörvänlig miljö.
Genom samtal och information kan äldreombudsmannen också bidra till att motivera äldre att i tid ansöka om insatser, och även skapa förståelse för handläggning och beslut.
Äldreombudsmannen är också den som kan bevaka de äldres möjligheter till delaktighet, självbestämmande och social gemenskap, vilket är både viktigt och självklart för att vi ska kunna hålla oss friska. I annat fall kommer vi bara bli fler som är i behov av kostnadskrävande omvårdnad.
I stället för att ta bort äldreombudsmannen borde kommunen förstärka funktionen, så att Enköping blir en bra äldrevänlig kommun, med hög tillgänglighet och delaktighet för alla.